2
Max Hamedi

Batterij uit houtpulp veelbelovend voor de toekomst

Aan het Zweedse KTH Royal Institute of Technology zijn wetenschappers erin geslaagd alternatieve energiebronnen te ontwikkelen op basis van vezels uit houtpulp. Het resultaat zijn krachtige, lichte en elastische batterijen en supercondensatoren met veelbelovende 3D-toepassingen voor de toekomst.

De schuimachtige batterij bestaat uit aerogel die werd opgebouwd met vezels uit houtpulp. De cellulose werd eerst duizend keer dunner gemaakt om vervolgens opgelost en gevriesdroogd te worden. De molecules werden zorgvuldig gestabiliseerd. De aerogel kreeg in een volgende stap een speciale inktlaag die de elektriciteit geleidt.

Veelzijdig
"Omdat we niet langer beperkt zijn tot twee dimensies zullen we veel meer elektronica kunnen onderbrengen in een kleinere ruimte", verklaart hoofdonderzoeker Max Hamedi. Hoewel flexibele en rekbare elektronica al bestaat, is de ongevoeligheid van deze houtpulpcreaties voor schokken en botsingen vernieuwend.

Toekomst
De uitvinding wordt enthousiast onthaald en gezien als veelbelovend voor de toekomst. De soepele technologie kan namelijk gebruikt worden om energie op te slaan op plaatsen waar dat vandaag nog maar moeilijk of zelfs helemaal niet kan. Denk maar aan een laag onder de carrosserie van elektrische wagens die met één enkele oplaadbeurt zoveel verder zouden kunnen rijden, of aan kleding die in staat is je smartphone op te laden.

Dat nog andere briljante toepassingen vanuit bomen en hun cellulose kunnen ontstaan, bewijst deze biologisch afbreekbare computerchip.

2
THINKSTOCK

Lees meer