De internetwaakhond Internet Watch Foundation (IWF) trekt aan de alarmbel over 'texting'.
THINKSTOCK De internetwaakhond Internet Watch Foundation (IWF) trekt aan de alarmbel over 'texting'.

Britse internetwaakhond waarschuwt voor 'sexting': "Foto's worden gestolen"

Tienduizenden naaktfoto's die tieners van zichzelf nemen en per mms (Multimedia Messaging Service) doorsturen naar klasgenoten of vrienden belanden op pedofiliesites. Dat schrijft de Britse krant Daily Mail.

'Sexting' heet het fenomeen waarbij pikante zelfportretten worden verstuurd. Wat de tieners - meestal meisjes - veelal uit het oog verliezen of helemaal niet weten, is dat de beelden makkelijk op het internet belanden en gestolen kunnen worden.

De Britse internetwaakhond Internet Watch Foundation (IWF) trekt aan de alarmbel over de praktijk. Veel van de zelf genomen foto's eindigen immers online, waarschuwt Susie Hargreaves van de stichting. Tijdens een onderzoek dat slechts veertig uren duurde, werden op zeventig pedofiliesites maar liefst 125.224 'sexting'-beelden gevonden. En dat aantal ligt allicht nog veel hoger, gezien de korte duur van het opsporingswerk.

Hargreaves wil dat de gevaren van 'sexting' op school worden uitgelegd. "Tieners moeten begrijpen dat een foto die online terechtkomt, mogelijk nooit meer verwijderd kan worden. Hoe jonger ze op de risico's worden gewezen, des te beter voor ons", legt de medewerker van de internetwaakhond uit. De vrouw roept ouders ook op om het probleem aan te kaarten bij hun tienerkinderen.

Dikwijls zijn die zich van geen kwaad bewust. Verschillende kinderen vertelden aan IWF dat 'sexting' "mainstream" is geworden. Een meisje bekende zelfs dat ze wekelijks minstens twee of drie keer naaktfoto's van zichzelf neemt en doorstuurt.

Lees meer