PHOTO_NEWS

Chipkaarten kraken wordt moeilijker

Door het gebruik van een nieuwe techniek moet het moeilijker worden om chipkaarten te kraken. Wetenschappers van onderzoeksinstituut CTIT aan de Universiteit Twente en de KU Leuven hebben een systeem daarvoor ontwikkeld, meldt De Universiteit Twente op de website.

Door gebruik te maken van slimmere algoritmen kunnen bankpassen, chipkaarten voor het openbaar vervoer en kaartsleutels voor auto's of gebouwen beter worden beveiligd. Via de nieuwe techniek is te regelen dat hackers niet meer zo heel eenvoudig de versleuteling van een kaart kunnen kraken.

De wetenschappers hebben een systeem ontwikkeld waarbij de bewerking van de versleuteling wordt opgesplitst. Dat maakt het voor kwaadwillenden onmogelijk om een deel van de sleutel te achterhalen.

Een van de onderzoekers vergelijkt het systeem met een stuk papier waarop een code staat geschreven. ''Als je dat papier in tweeën scheurt heb je twee halve geheimen.''

De vinding kan worden gebruikt in nieuwe chipkaarten, maar ook in software. Dat maakt het blootleggen van encriptiesleutels veel lastiger. Chipkaarten hoeven bij een eventueel lek dan ook niet meteen te worden vervangen.

Lees meer