3 De Versa 2 in al zijn versies.
FitBit De Versa 2 in al zijn versies.

Coronakilo’s eraf met de Fitbit, maar welke koop je best?

Amper 20 euro verschillen ze in prijs, de twee huidige toppers van de populaire smarttrackerfabrikant Fitbit. Welke koop je dan best? Of beter: waar zit juist het verschil tussen de Charge 4 en de Versa 2? Onze techspecialist bekeek ze van dichterbij.

FitBit Charge 4 (€ 150)

Toen FitBit in april de Charge 4 lanceerde, zaten er veel nieuwigheden in. Zo zijn er nu een ingebouwde gps, Spotifybediening en functies die daarvoor alleen in de volwaardige smartwatches van FitBit zaten, zoals de slimme alarmklok Smart Wake. Die functie houdt in dat je gewekt wordt met trillingen, op een moment rond het ingestelde alarm waarop je het minst diep slaapt. Dezelfde sensoren worden gebruikt voor het meten van de kwaliteit van je slaap.

Een ander nieuwtje, interessant voor sportievelingen: de Active Zone Minutes. Op basis van onder andere je hartslag analyseert de Charge 4 dan welk soort oefening je doet en of die onder vetverbranding, cardio of piekprestatie valt. Zo kan je Fitbit je vertellen of je dagelijks of wekelijks wel voldoende beweging kreeg. De gps is vooral handig om je smartphone thuis te kunnen laten wanneer je gaat sporten en je route wil tracken. 

En dan zijn er nog dezelfde functies die je al kreeg bij de Charge 3: klok, stopwatch, weerbericht, hartslagsensor, mobiel betalen met Fitbit Pay. Bekijk hier de Charge 4.

TipBekijk hier de populairste activity trackers

(Tekst gaat verder onder de foto)

3 De Charge 4.
FitBit De Charge 4.

FitBit Versa 2 (vanaf € 171)

De Fitbit Versa 2 dan. Als je de Charge 4 naast de Versa 2 legt valt allereerst het éénkleurige display op, terwijl de Versa 2 een kleurenscherm heeft. Tweede essentiële verschil: de Versa 2 heeft géén ingebouwde gps. Derde verschil: hij is ook 20 euro duurder. 

Troeven van de Versa 2? Het scherm is veel mooier (en dus in kleur) en de centrale chip die je sportdata verzamelt werkt veel sneller.  Hij heeft ook de hierboven beschreven Smart Wake-functie, maar plakt extra een slaapscore op je nachtrust, op basis van je hartslag, rusteloze momenten en diverse slaapfases. 

En dan is er nog de ‘Estimated Oxygen Variation Graph’. Kort samengevat: een grafiek in je Fitbitapp die een schatting geeft van de variaties van het zuurstofgehalte in je bloed. Schommelingen in dit zuurstofgehalte zouden een indicatie zijn van veranderingen in de ademhaling tijdens de slaap. De data voor deze functie worden gegenereerd door de rode en infrarode sensoren aan de achterkant van je Versa.

En tenslotte is de Versa 2 uitgerust met Fitbit Pay en een gps-functie via de smartphone en is het toestel ook waterdicht tot 50 meter diep. De Versa 2 heeft een wat lagere batterijduur dan de Charge 4, maar dat komt natuurlijk omdat het kleurenscherm, de extra functies en de snellere processor meer energie vreten. In energiebesparingsmodus trekt hij het nog steeds vijf volle dagen, tegenover de zeven van de Charge 4. Bekijk hier de Fitbit Versa 2.

(Tekst gaat verder onder de foto)

3 De Versa 2.
FitBit De Versa 2.

Conclusie: welke is de juiste voor jou?

Met een prijsverschil van slechts enkele tientallen euro’s is het extra moeilijk om te kiezen tussen de twee. Iets wat écht niet helpt is dat de goedkopere Charge 4 een ingebouwde gps heeft, en de duurdere Versa 2 niet. In het voordeel van die eerste speelt natuurlijk dat je er meer data mee genereert en kunt bekijken, en dat hij een mooier scherm heeft. Als je echt iets zoekt wat ergens tussen een fitnessband en een sporthorloge zit, dan is de Versa 2 je beste keuze. Voor iemand die een sporadisch toertje wilt wandelen of lopen, is de Charge 4 meer dan voldoende. Met als toemaatjes een ingebouwde gps, zodat de smartphone even thuis kan blijven, en een (iets) langere batterijduur.

TipVergelijk hier de prijzen voor alle Fitbit-horloges.

Lees ook:

Puma presenteert smartwatch met Google Wear OS

Start je smartwatch: tips & tricks voor je nieuw slim horloge

Getest: dit zijn de beste smartphones tussen 150 en 700 euro

Lees meer