4
Huawei

De griezelige perfectie van de 'auto-beauty'-knop

Een groeiend aantal moderne smartphones, vooral van Aziatische makelij, heeft vandaag een camera-app met een 'Auto-Beauty'- of 'Beautify'-knop ingebouwd: een functie waarmee je in 'selfies' je gezicht jonger, magerder en zachter kunt maken. Maar het resultaat kan zo steriel worden dat het wel érg ver van de realiteit verwijderd ligt, zo bleek toen we het op twee toestellen probeerden.

Van alle 'selfies' die er op sociaalnetwerken als Facebook en Instagram verschijnen, zijn er soms meerdere versies gemaakt: degene die zichzelf fotografeert, licht degene eruit die in het beste licht is gemaakt, met de juiste stand van het hoofd en de juiste mimiek. Fabrikanten van de nieuwste smartphones kennen die ijdelheid, en helpen er een handje in: met een 'auto-beauty'- of 'beautify'-functie kun je je selfie nog photoshop-gewijs opkalefateren voordat hij definitief wordt opgeslagen. De Chinese fabrikant Huawei was de eerste die het introduceerde, vorig jaar met de lancering van zijn Ascend P6, en andere makers volgden.

4
Huawei

Dat het werkt, valt niet te ontkennen: ondergetekende probeerde de functie uit op twee recente smartphones, Huaweis Ascend P7 en Lenovo's (bij ons niet verkrijgbare) Vibe Z, en maakte zichzelf in een mum van tijd veel jonger, strakker en slanker dan hij in werkelijkheid is. Op de Vibe Z staan er schuifregelaars om je huid strakker te maken, je ogen iets groter, je gezicht slanker, en je huidtint lichter. Op de Ascend P7 zitten er zelfs zeven mogelijkheden om jezelf digitale plastische chirurgie toe te dienen, met inbegrip van de neusbrug. De belangrijkste vraag is echter: wat schiet je ermee op? De resultaten kunnen snel zo steriel worden, en zo griezelig ver verwijderd liggen van de realiteit, dat ze je schrik doen krijgen voor een toekomst waarin dit soort beelden de referentie worden voor iemands digitale aanwezigheid - op sociaalnetwerken, op sites waar je door middel van een digitaal cv op zoek gaat naar een job, of op datingsites.

4 Foto voor: op een buitenlandse luchthaven, na slechts 4 uur slaap en met een stevige jetlag.
kos Foto voor: op een buitenlandse luchthaven, na slechts 4 uur slaap en met een stevige jetlag.

Ook zitten er in de keuze van de gezichtskenmerken die worden bijgeplamuurd een paar serieuze cultuurverschillen. De twee smartphones die ondergetekende gebruikte voor deze korte test waren van Chinese makelij, wat meteen de grote focus op de ogen verklaart, maar ook het belang van een functie die de huid uitgesproken bleker maakt: de Chinese samenleving komt uit een rurale traditie, waarin een bruine huid nog altijd wordt geassocieerd met iemand die op het land werkt - dat in tegenstelling tot in West-Europa en de V.S., waar een kleurtje uitgerekend als een statussymbool wordt gezien. Wie er op foto's echt wil uitzien als een kloon van zichzelf, maar geen van deze twee smartphones heeft, kan ook BeautyPlus of soortgelijke apps downloaden voor een andere Androidsmartphone of een iPhone, die precies hetzelfde effect opleveren.

4 Foto na: Een paar sleepbewegingen op vier balkjes, en je ziet er meteen zo fris uit dat het resultaat nog nauwelijks op degene lijkt die zonet werd gefotografeerd.
kos Foto na: Een paar sleepbewegingen op vier balkjes, en je ziet er meteen zo fris uit dat het resultaat nog nauwelijks op degene lijkt die zonet werd gefotografeerd.

Lees meer