6 Illustratiebeeld
Unsplash Illustratiebeeld

Deze blijven wél zitten: de beste oortjes om mee te sporten

De lockdown heeft niet weinig mensen terug meer in beweging gebracht. Logisch: af en toe buiten gaan lopen of fietsen was een welkome afwisseling. Sport jij graag mét muziek (of podcast of audioboek)? Dan weet je dat de zoektocht naar goede oortjes niet simpel is, en dat ze aan specifieke eisen moeten voldoen. We sommen de belangrijkste eigenschappen én enkele favorieten op. 

We spreken bewust over ‘oortjes’ in plaats van koptelefoons: licht comfort telt. Klassieke on-ear of over-ear koptelefoons kunnen best bij sommige sporten - in de fitness bijvoorbeeld - maar je zal zelden lopers of fietsers zien met headsets, wegens te zwaar, te lomp, te warm, enzovoort.

Met of zonder draad

Bij de in-ear oortjes heb je diverse opties. Zo zijn er die met een draad verbonden zijn met je smartphone. Voordeel: geen gesukkel met een slechte bluetoothverbinding, en meestal zijn ze ook iets goedkoper. Nadeel: die draad is echt niet praktisch. Tweede minpunt waar mensen al eens vergeten bij stil te staan: veel smartphones hebben allang geen 3,5mm-aansluiting meer, waardoor je ook geen bekabelde oortjes kan gebruiken. 

Draadloos dan, en daar heb je keuze zat. De eenvoudigste en goedkoopste oortjes zitten vaak redelijk los in je oor, waardoor er altijd een risico bestaat dat ze eruit vallen. Ergernis nummer één, én de belangrijkste reden waarom notoire sporters best wel wat geld willen geven aan hun sportoortjes. 

De populaire en veelgeprezen Bose Soundsport oortjes zijn bijvoorbeeld niet de goedkoopste: voor de Bose SoundSport wireless betaal je € 134, voor de Bose SoundSport Free Wireless € 167. De gebruikers zijn evenwel vol lof over zowel de pasvorm als de geluidskwaliteit. 

Tip: Bekijk hier de populairste draadloze in-ear oortjes.

(Tekst gaat verder onder de foto)

6 Bose SoundSport wireless
Bose Bose SoundSport wireless
6 Bose SoundSport Free Wireless
Bose Bose SoundSport Free Wireless

Oorhaken

Wat je ook vaak ziet in het sportoortjessegment is oortjes met een oorhaak. De JBL Endurance Sprint (€ 39) is een populair model. Voor wie ‘moeilijke’ oren heeft kan dat handig zijn om de oortjes op zijn plaats te houden, voor brildragers is het eerder vervelend.

(Tekst gaat verder onder de foto)

6 JBL Endurance Sprint
JBL JBL Endurance Sprint

Geluidskwaliteit

Vervolgens is er de factor geluidskwaliteit. Op kantoor (of in het fitnesscentrum) is het prima om een koptelefoon met noise cancelling te hebben, maar op straat kan die je je leven kosten. Sommige toestellen, zoals de Jabra Elite Active 75t, werken daarom met ambient sound, een functie die toelaat om omgevingsgeluiden zoals een aankomende auto te versterken.

(Tekst gaat verder onder de foto)

6 Jabra Elite Active 75t
Jabra Jabra Elite Active 75t

Vochtbestendig

Een laatste belangrijke factor is de mate waarin het toestel bestand is tegen water, regen en zweet. Dat aspect wordt uitgedrukt via de zogenaamde IP-rating, waarvan het tweede cijfers aangeeft hoe waterbestendig de oortjes zijn. Tenzij je van plan bent om ermee te gaan zwemmen en dus nood hebt aan een volledig waterdicht toestel, zit je safe met een certificering van IPX4 of hoger. Apple’s Powerbeats Pro zijn een goed voorbeeld van oortjes  met zo’n rating.

Tip: Vergelijk hier de best beoordeelde koptelefoons.

(Tekst gaat verder onder de foto)

6 Beats Powerbeats Pro
Apple Beats Powerbeats Pro

Lees ook:

Coronakilo’s eraf met de Fitbit, maar welke koop je best?

Sony presenteert oortjes met noisecancelling voor sporten

Start je smartwatch: tips & tricks voor je nieuw slim horloge

Lees meer