Deze robot van nog geen 10 euro leert kinderen programmeren

Een robot voor de klas: het klinkt als een onbetaalbare luxe voor de meeste scholen. Maar deze AERobot kost nog geen 10 euro. Hij werd ontwikkeld door wetenschappers van Harvard University en moet kinderen leren programmeren.

De AERobot beweegt zich vooruit en achteruit, draait, detecteert licht, volgt lijnen en randen en kan afstanden meten met behulp van infraroodlicht. De bedoeling is dat de kinderen de robot programmeren om al die dingen te doen.

Mike Rubenstein ontwikkelde de robot in het kader van de AFRON Challenge begin dit jaar. Onderzoekers werden uitgedaagd om goedkope robotsystemen voor het onderwijs te ontwikkelen. De kost van één AERobot bedraagt exact 10,70 dollar (ongeveer 8,60 euro). Rubenstein hoopt dat het toestel meer kinderen kan overtuigen te kiezen voor technologie-, wetenschaps- of ingenieursstudies.

USB-poort

De electronica werd grotendeels gebouwd met een pick & placemachine. Om de kosten verder te drukken, staan vibratiemotoren in voor de bewegingen en heeft de robot geen chassis. De machine kan verbonden worden met de usb-poort van een computer, waarvan hij de nodige voeding en sturing krijgt.

De AERobot won de eerste prijs in de softwarewedstrijd van de AFRON Challenge en de tweede prijs in de hardwarewedstrijd. Het systeem werd inmiddels getest bij honderd leerlingen tijdens een zomerkamp. Verdere verbeteringen moeten de robot zo simpel maken dat de kinderen hem kunnen gebruiken zonder begeleiding van een leerkracht.

Lees meer