6 Sony's nieuwe Aibo.
Sony Sony's nieuwe Aibo.

Deze robots staan klaar om je huiskamer te veroveren

De robotstofzuiger kennen we allemaal al. Maar er zijn nog meer robothulpjes op komst die ons huis of netter zullen houden, of aangenamer zullen maken. 

Dweilrobot: iRobot Braava

Na de stofzuigrobot is nu ook de dweilrobot aan een doorbraak bezig. Niet toevallig is het dezelfde fabrikant: het Amerikaanse iRoomba maakt nu ook furore met zijn Braava-robots. Die kunnen al minstens het oppervlakkige poetswerk van je vloeren van je overnemen. Ook andere merken zetten momenteel in op gerobotiseerde AI-dweilen.

Tip: Toon me alle prijzen van robotstofzuigers

6 De Braava doet al het dweilwerk terwijl jijzelf je met andere dingen kunt bezighouden.
iRobot De Braava doet al het dweilwerk terwijl jijzelf je met andere dingen kunt bezighouden.

Robot-manusje-van-alles: Alpha 1S

We hebben het tijdperk van de echte humanoïde robots nog lang niet bereikt, maar het bedrijf UBTech zet al een stap in die  richting met zijn Alpha 1S-robot. Daar schort momenteel nog vanalles aan: hij luistert niet naar stemcommando's, zijn batterij is snel plat... Maar de fluksheid in de bewegingen van zijn ledematen zal je wél verbazen.

6 De Alpha 1S betekent vooral een vooruitgang op gebied van robotische ledematen.
UBTech De Alpha 1S betekent vooral een vooruitgang op gebied van robotische ledematen.

Huishoudrobot: Jibo

Er zijn al slimme speakers op de markt, maar de Google Home's en Amazon Echo's van deze wereld hebben niet echt een persoonlijkheid: zelfs hun menselijk bedoelde computerstem klinkt akelig. De Jibo-robot, bijna twee jaar geleden geïntroduceerd op de Consumer Electronics Show, is een socialer ding. Het werkt met gezichts- en stemherkenningstechnologie, zodat het tot zestien verschillende mensen kan herkennen en er aangepaste gesprekken mee kan voeren.

TIP: Toon me alle prijzen voor slimme speakers

6 De Jibo-robot richt zich dan weer op het herkennen van emoties.
Jibo De Jibo-robot richt zich dan weer op het herkennen van emoties.

Gezelschapsrobot: Aibo

Bijna twintig jaar geleden introduceerde Sony de allereerste versie van zijn robothond Aibo. Op de afgelopen IFA-beurs in Berlijn werd de opvolger ervan voorgesteld. De nieuwe robothond heet ook 'Aibo' en volgens de Japanse fabrikant kan het robothuisdier een emotionele band scheppen met de mensen in huis. Volgens Sony is Aibo's nieuwsgierige gedrag beïnvloedbaar, waardoor geen enkele Aibo hetzelfde zou zijn. Zo zou het beestje zijn baasjes herkennen en zou hij bepaalde woorden en interacties van elkaar kunnen onderscheiden.

6 Sony bracht, na meer dan anderhalf decennium, een nieuwe versie van zijn Aibo-robothond op de markt.
Sony Sony bracht, na meer dan anderhalf decennium, een nieuwe versie van zijn Aibo-robothond op de markt.

Robot-reiskoffer: Ovis Robot Suitcase

Stel je een reiskoffer voor die je niet zelf meer hoeft voort te duwen op de luchthaven: zou dat niet ontzettend handig zijn? Fabrikant ForwardX brengt precies dat op de markt met zijn Ovis Robot Suitcase, die volledig autonoom door de luchthaven rijdt, zijn baasje achterna. Hij is nog niet effectief op de markt, maar volgens de Indiegogo-crowdfundingsite zouden tegen het einde van het jaar de eerste retailversies uitkomen.

6 Een reiskoffer die je autonoom achternarijdt op de luchthaven: veel 'frequent travelers' zitten er ongetwijfeld op te wachten.
ForwardX Een reiskoffer die je autonoom achternarijdt op de luchthaven: veel 'frequent travelers' zitten er ongetwijfeld op te wachten.

Wil je nog meer gadgets om je te helpen in je huishouden? Neem hier eens een kijkje.

Lees ook:

Wetenschapper maakt huishoudrobot met domoticafuncties

Wie pakt de polepositie bij de slimme speakers: Google of Apple?

Daarom stomen deze strijkijzers de winkel uit

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Wesley Kenis

    En dan maar afvragen waarom de jeugd dommer en luier word???

  • Stefan Vantstraat

    Heerlijk! Laat maar komen!

Lees meer