Het wordt uitkijken naar deze tech-trends in 2019.
Shutterstock Het wordt uitkijken naar deze tech-trends in 2019.

Dit zijn de 4 tech-trends voor 2019

Terwijl de technologie van vandaag in de winkelrekken ligt, is de Research & Development-afdeling van de fabrikanten al naarstig bezig aan die van morgen. Over deze innovaties zal je in 2019 nog veel horen.

1. Vriendjes met artificiële intelligentie (AI)

Praten tegen technologie: het blijft vreemd, maar we doen het allemaal steeds meer. 600 miljoen mensen gebruiken wereldwijd minstens één keer per week een stemassistent. Apple-gebruikers hebben Siri, wie een Androidtoestel heeft kan rekenen op de Google Assistant en bij Samsung is het Bixby. Ook bij slimme speakers als Google Home en Amazon Echo zit er met 60 miljoen gebruikers schot in de zaak. De artificieel intelligente ‘cloud’-dienst die achter de apparaten schuilt, wordt eindelijk ook wat slimmer, en de nieuwe NPU-chip (neural processing unit) moet de AI-toepassingen nog verbeteren. Apple en Huawei hebben al dergelijke chips in hun nieuwste smartphones zitten.

2. Smartphones met flexibele schermen

Buigbare schermen: ze zijn een beetje de heilige graal voor technologiefabrikanten. Samsung is er momenteel al het dichtste bij; het stelde onlangs de opvouwbare smartphone voor. Nieuw is de technologie trouwens niet: de eerste prototypes van flexibele oled-schermen (van Philips en LG Electronics) zagen we elf jaar geleden al opduiken. En de technologie is ook al op de markt. Ze werd al ingezet in de gebogen smartphones van een paar jaar terug en Apple en Huawei gebruiken de flexibiliteit van het oled-scherm om het scherm van hun iPhone XS en Huawei Mate 20 Pro intern wat ‘bij te buigen’, zodat de randen kleiner kunnen. Vergelijk hier de prijzen van de beste smartphones

3. ‘Netflix’ voor videogames

Volgens trendwatchers ligt de dvd-technologie binnenkort bij het grofvuil door de komst van streamingdiensten. Ze zien hetzelfde gebeuren in de gamesindustrie: Sony Playstation heeft al stilletjes een streamingdienst gelanceerd en Microsoft Xbox en Electronic Arts zijn er volop mee bezig. De essentie van ‘game streaming’ is dat games gerenderd worden op een server, waarna hun beeld via je internetverbinding wordt afgebeeld op je tv-scherm. Je controller-impulsen gaan dan meteen ook in de tegenovergestelde richting en die cyclus wordt binnen enkele snedige nanoseconden constant herhaald. Gevolg: geen console meer nodig. Zelfs Yves Guillemot, CEO van Ubisoft, zegt letterlijk: “Er komt volgens mij nog één consolegeneratie en daarna zullen we allemaal streamend gamen.” Bekijk hier de best beoordeelde games aan de scherpste prijzen.

4. Iedereen een smart home

Overal ter wereld worden steden smart cities. Openbaar vervoer, watervoorziening, huisvuilophaling: alles komt op een gedigitaliseerd systeem te zitten, met dank aan sensortechnologie en supersnel internet. In theorie zou dat het leven van zowel bewoners als bezoekers van een stad gemakkelijker moeten maken. Op kleinere schaal ontstaan er binnen datzelfde principe nu ook smart buildings, waarin mensen in smart homes leven. Volgens marktonderzoeksbureau IDC werden er vorig jaar wereldwijd 433,1 miljoen smart home-toestellen verkocht, een groei met 27,6 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Mensen beginnen de handigheid van slimme lampen en slimme thermostaten in te zien en kunnen ze via AI-platformen als Google Home en Amazon Echo gemakkelijker bedienen en met elkaar verbinden. Bekijk hier alle smart home-producten.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook:

Oostenwind op smartphonemarkt - Chinese makers nemen telefoonmarkt over

Deze toffe tech-gadgets koop je voor minder dan 100 euro

Veilig wonen moet niet superduur zijn: met deze slimme snufjes bescherm je jouw woonst

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Peter Janssens

    Het moment dat "AI" is wat de term écht betekent zal het einde van de mensheid eraan komen. Wat ze nu bedoelen met "AI" is een simpel algoritme om spraaktechnologie als in- en output te gebruiken.

  • Joan Lute

    Allemaal goed en wel deze mooie evoluties., wij hebben een google home mini maar in werkelijkheid heb je er als Belg weinig aan omdat google de support voor een Belgische assistent weigert uit te rollen. Tevens blijven ook onze gsm providers schandelijk achterna hollen omdat ze weigeren RCS messaging te ondersteunen en maar een heel beperkt aantal klanten vOLTE gaan aanbieden waardoor deze innovatieve toppers zo gedoemd zijn om te falen.

Lees meer