epa

Drie tips om koopjes te doen bij tech-producten

Ook in soldentijd loont het altijd de moeite om de prijzen van één product bij verscheidene winkels aan elkaar af te toetsen. Zeker wanneer je een elektronicaproduct denkt te kopen. Hier zijn drie cruciale prijsvergelijkingstips.

1 / Vergelijk appelen met appelen

Producten verschillen in de eerste plaats van elkaar in hun specificaties. Daarom kan het nooit kwaad om een vergelijkende test op te werpen tussen meerdere producten. In de Pricewatch van technologiesite Tweakers is er bijvoorbeeld een 'Vergelijk'-knopje onder ieder product, dat een venster opent waarin verschillende alternatieven naast elkaar worden gezet. Vanop die vergelijkingspagina kun je vervolgens nog extra producten toevoegen uit de algemene selectie die je daarnet hebt gemaakt. Bekijk hier bijvoorbeeld een vergelijking tussen de Samsung Galaxy S8-smartphone en diens drie belangrijkste alternatieven.

2 / Verfijn je keuze

Welke specificaties je belangrijk vindt in een product, kan natuurlijk verschillend zijn van de accenten die iemand anders legt. Een onlinetool waarmee je de selectie dààrop kunt verfijnen is dus beslist handig. Om bij het voorbeeld van daarnet te blijven: ook de Tweakers-Pricewatch biedt een breed scala aan mogelijkheden om je keuze te vernauwen. Bij een tv of een e-reader staat bijvoorbeeld het item 'schermgrootte' in de linkerkolom, bij een camera het sensorformaat. Je kunt ook bepaalde merken weglaten, of bijregelen op eender welke specificatie die je belangrijk vindt. Zo kom je uiteindelijk met een kleinere selectie uit, die je van naderbij kunt bestuderen. Kijk hier bijvoorbeeld voor twee overzichten van verschillende smartphones: het eerste op basis van prijs, het tweede gebaseerd op schermresolutie.

Lees ook: de 10 beste laptopdeals van dit moment

3 / De ene winkel is de andere niet

Niet alleen kunnen technologieproducten qua specificaties en prijzen stevig van elkaar verschillen, er zijn ook vaak grote prijsverschillen tussen de verscheidene winkels. Het prijskaartje van een multimediaproduct kan namelijk een verschil van tientallen euro's vertonen tussen twee verschillende shops. Sommige winkels krijgen bijvoorbeeld kortingen voor bulkaankoop van een bepaald product, waar ze dan gedeeltelijk de consument van laten meegenieten. Andere staan een deel van hun verkoopsmarge af om meer stuks te verkopen. Het resulteert in een kluwen van productaanbiedingen, waarin het moeilijk uit te maken is waar je een product precies aan de goedkoopste prijs kunt vinden. Als voorbeeld blijven we opnieuw bij de Samsung Galaxy S8.

Lees ook:
De vijf beste tablets van het moment
Waarom modemerken op de smartwatch duiken
Netflix voegt ondersteuning voor Dolby Atmos toe

Lees meer