2 Geen zin om een stapel boeken mee te zeulen in je reiskoffer? Kijk dan eens naar een eReader: voor ongeveer honderd euro heb je er een.
Unsplash Geen zin om een stapel boeken mee te zeulen in je reiskoffer? Kijk dan eens naar een eReader: voor ongeveer honderd euro heb je er een.

e-reader kopen? Hier moet je op letten

De zomer is voor veel mensen het uitgelezen moment om een e-reader in huis te halen: die stapel vakantieboeken die je maar niet in je reiskoffer geprangd krijgt, neemt na de aankoop van zo’n toestel namelijk maar de omvang van ongeveer één enkel boek in. De volgende elementen verdienen je aandacht bij de aankoop.

Scherm

Er zijn mensen die al eens een boek lezen op een tablet, maar degenen die dat urenlang kunnen zijn erg dun gezaaid: het lcd-scherm doet na verloop van tijd gewoon pijn aan de ogen. Het scherm van de meeste e-readers is er speciaal op gebouwd om je ogen zo weinig mogelijk te belasten. De dominerende technologie bij e-readers is het zogeheten ‘E Ink’: de letters worden op het scherm gevormd, alsof ze er in inkt op zijn gedrukt. Net zoals bij eender welk ander toestel met een scherm: hogere resolutie (bij dit soort producten uitgedrukt in dpi of ‘dots per inches’) betekent altijd een betere leesbaarheid. Een belangrijk voordeel van E-Ink is ook dat het scherm nog leesbaar is in direct (zon)licht. Kleurenschermen zijn handig voor het lezen van pdf’s of strips, die ook in toenemende mate digitaal worden verkocht, maar die dingen lees je toch beter op een tablet om de beelden tot hun recht te doen komen.

TipBekijk hier de beste e-readers van het moment (4 sterren en meer)

Omvang en gewicht

De handzaamheid van een e-reader is natuurlijk een belangrijk argument bij de aankoop. De betere hebben vandaag een gewicht dat onder de 200 gram komt. Qua omvang is er een brede waaier aan mogelijkheden, maar de meeste leesplankjes hebben zo ongeveer de grootte van een papieren boek in A5-formaat. Er bestaan tussenvormen tussen de e-reader en de tablet, zoals de Amazon Kindle Fire, maar die zijn minder populair: heel wat gebruikers hebben én een tablet én een e-reader, omdat het toch twee heel verschillende beesten zijn.

Besturing

De eerste E-Ink-e-readers waren niet aanraakgevoelig, maar ondertussen beschikken de meeste van die toestellen over touchscreen-capaciteiten. De goedkopere apparaten hebben géén aanraakscherm, en kunnen worden bediend met fysieke knoppen onderaan het scherm. Per definitie is de besturing van een e-reader van secundair belang: het zijn toestellen die weinig interactie van je vereisen.

2 De Amazon Kindle e-reader
Amazon De Amazon Kindle e-reader

Hardwarekracht

Bij een e-reader spelen natuurlijk niet dezelfde wetten qua interne hardware als bij een ander toestel met een scherm. Ze hebben, bijvoorbeeld, natuurlijk wel een processor, maar de kracht daarvan is irrelevant. Wat wel misschien een beetje kan meespelen is de batterijcapaciteit, maar bij de recentste toestellen met een winkelprijs rond 100 euro, zoals de recentste Amazon Kindle en de Tolino Shine, zijn de verschillen zo klein dat de accuduur geen verkoopargument meer is. Sowieso gaan eBooks enorm lang mee op één enkele lading. Hetzelfde geldt voor de opslagruimte: de meest courante formaten wat dat betreft zijn 4 en 8 gigabyte, wat goed is voor ongeveer 400 tot 800 boeken: meer dan je deze zomer zult lezen, in ieder geval. Het verschil tussen de twee is dus in zekere zin verwaarloosbaar.

Formaten en platformen

Nog een element waarin er nauwelijks nog een verschil meer is tussen de toestellen: ze hebben quasi allemaal wifi. Dat komt primair omdat de meeste e-book-merken ook een eigen winkel hebben waarop je rechtstreeks nieuwe boeken kunt downloaden naar het toestel. De meeste gebruikers blijven bij het bestandsformaat van het toestel dat ze hebben gekocht. 

De populairste e-readers op Tweakers.be:

Kobo Forma Zwart - 279 euro

Tolino Vision 4 HD - 157 euro

Amazon Kindle Paperwhite 2018 - 119 euro

Tip: Vergelijk hier de best beoordeelde e-readers.

Lees ook:

Dit zijn de 8 beste bluetooth speakers op een rij

Deze smartwatches zijn goed én stijlvol

Bye, bye, platte batterij: dit zijn de beste powerbanks

21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Tomas Hulsmans

    Al jaren een Nook. En dat ding blijft een bron van plezier. Ne keer om de 2 maand es opladen, paar honderd boeken erop en af en toe es bijvullen. Leest epub, pdf, en goed regelbare verlichting en lettertypes.. Perfect.

  • veerle ballegeer

    Ik heb ook al jaren een Sony, ik sleur die overal mee naartoe, handig om te lezen op het strand en het hoesje is onverslijtbaar!

Lees meer