2
Vocab Ninja

Efficiënt Spaans leren: app voorspelt wanneer je woord vergeet

Voor wie Spaans wil leren maar daar niet té veel tijd in wil steken, is er sinds deze week een nieuwe iPhone-app beschikbaar. Vocab Ninja van de Vlaming Thijs Mathijssen is gebaseerd op de zogenaamde 'vergeetcurve'. Woorden die u gememoriseerd heeft, worden pas herhaald net voordat u ze zal vergeten, wat de studietijd aanzienlijk beperkt.

Thijs Mathijssen omschrijft zichzelf als een reizende talenfreak. De voorbije jaren leerde hij Spaans en Russisch in Buenos Aires, Sint-Petersburg, Mexico City en Kiev. De volgende taal op zijn lijst is Chinees.

Mathijssen maakte zelf al gebruik van verscheidene flashcard apps, die digitale kaarten tonen om woorden aan te leren, maar vond dat er nood was aan één perfecte app. Twee zaken onderscheiden zijn app van de andere.

Vocab Ninja leert u alleen de woorden aan die u nodig heeft. Heeft u geen zin om uw tijd te verdoen met woorden als chiropedist of logopedist? Dan kan u die uit de lijst verwijderen zodra u ze tegenkomt. De woorden worden in een apart archief bewaard zodat u ze altijd kan terughalen wanneer u ze toch nodig heeft.

Vergeetcurve
Het opmerkelijkst is echter dat de kaarten niet oeverloos herhaald worden. Woorden die u gememoriseerd heeft, worden pas opnieuw getoond wanneer u op het punt staat ze te vergeten. De app maakt daarvoor gebruik van de 'vergeetcurve', zoals die in 1885 werd ontwikkeld door de Duitse psycholoog Hermann Ebbinghaus.

Wat u niet gebruikt, vergeet u - denk aan al die belangijke geschiedkundige datums die u op school moest memoriseren. De curve toont wannéér u iets vergeet: wat u geregeld herhaalt, onthoudt u beter. En wanneer u iets een langere tijd weet, zal u het minder snel vergeten.

Volgens Mathijssen is dat de manier waarop Vocab Ninja u net genoeg laat studeren. De app houdt rekening met uw antwoordsnelheid en zal moeilijke woorden sneller opnieuw tonen dan makkelijke. Binnenkort hoopt Mathijssen nog een hintzijde met ezelsbruggen aan de kaarten toe te voegen.

Vocab Ninja is sinds woensdag verkrijgbaar in de App Store. De introductieprijs bedraagt 1,79 euro. Vanaf 4 juni kost de app 3,59 euro.

2
Vocab Ninja

Lees meer