3 Welke externe harde schijf past bij jou?
Seagate Welke externe harde schijf past bij jou?

Externe harde schijf kopen? Hier moet je op letten

Veel gebruikers zweren tegenwoordig al bij cloudopslag van hun teerbeminde data, maar het blijft geruststellend om je bestanden gewoon dicht in je buurt te hebben. Het ene hoeft bovendien het andere niet uit te sluiten. Maar waar moet je op letten bij de aankoop?

1. Opslagvolume

Het grote voordeel van een externe schijf ten opzichte van opslag in de cloud is dat je er veel méér data op kunt opslaan, en dat het bovendien goedkoper is. Waar clouddiensten à la Dropbox of OneDrive afklokken op een paar terabyte voordat je de echt dure abonnementen gaat nemen, loopt dat bij een externe harde schijf op tot 12 terabyte. Dat zijn 3,6 miljoen digitale foto’s, tegenover ‘slechts’ 600.000 beelden op een online opslag van 2 TB. We spreken natuurlijk over grote hoeveelheden gegevens, maar wie interesse heeft in externe harde schijven is vaak net een grootverbruiker van data, met dus misschien ook grote hoeveelheden video-, muziek- en andere multimediabestanden.

Bekijk hier de best beoordeelde externe harde schijven.

2. Harde schijf of ssd?

Een alternatieve optie is een externe solid state drive (ssd): eigenlijk eerder een grote geheugenchip dan een mechanische schijf. Hier is de belangrijkste afweging tussen de twee: een ssd is sneller, verbruikt minder energie en gaat langer mee. Maar, ze zijn in de regel duurder voor dezelfde opslag (zeg maar: een veelvoud), en de maximumcapaciteit is een pak lager. Vandaag vind je externe ssd’s tot ongeveer 5 terabyte opslag, bij een externe harde schijf gaat dat naar 12 TB.

Vergelijk hier de beste externe ssd’s

3. Transfersnelheid

Laten we dan even dieper ingaan op de technische specificaties. De snelheid waarmee je externe schijf bestanden overzet van en naar je computer speelt natuurlijk een grote rol. Ons advies: koop vandaag enkel nog externe harde schijven met een USB 3.0-verbinding. Die loopt alvast een pak sneller dan de verouderde 2.0. 

En dan is er de kwestie van de transfersnelheden. De meeste fabrikanten afficheren hun SATA (Serial Advanced Technology Attachment)-snelheid, ergens in de gigabytes per seconde, maar dat is een theoretisch maximum. Als je echt op de snelheid wilt letten, moet je voor het aantal rotaties per minuut (rpm) gaan. Moderne snelle harde schijven werken met zo’n 7.200 rpm. Bij externe ssd’s heb je die rotaties natuurlijk niet, maar die werken per definitie zo snel dat de transfersnelheid geen belang heeft.

Lees ook: Laptops met zeer goede beeldkwaliteit? Dit zijn onze aanraders

4. In de broekzak

Laatste afweging: hoe groot mag het apparaat zijn? Een ssd is meestal kleiner dan een externe harde schijf, maar die laatste zijn de afgelopen jaren wel verkleind. Er zijn min of meer gestandaardiseerde varianten van 2,5 inch (6,35 cm) en 3,5 inch (ongeveer 9 cm) doorsnee. Veel fabrikanten verkopen ze ook met een draagtasje, zoals de Backup Plus Portable van Seagate. Een evergreen voor mobiel gebruik blijven de Rugged-hd’s van LaCie.

(lees verder onder de foto)

3 Een evergreen: de LaCie Rugged.
LaCie Een evergreen: de LaCie Rugged.

5. Prijs

Natuurlijk is er altijd weer die wetmatigheid die ook bij andere technologieproducten geldt: hoe beter de technische ‘specs’, hoe dieper je in je buidel moet tasten. Populaire middenmoot is momenteel de Western Digital MyBook, met 8 terabyte opslag. Voor een toestel met minder opslag en minder sterke specificaties betaal je maar een paar tientallen euro’s, als het een opslagbeest moet zijn, kan de prijs in de honderden lopen. 

Vergelijk hier de externe harde schijven voor minder dan 60 euro.

(lees verder onder de foto)

3 Nog een bekende: de WD MyBook.
Western Digital Nog een bekende: de WD MyBook.

Lees ook:

Apple iPhone 11-serie: de beste iPhone die je kan kiezen

Waarom iedereen nu met een smartwatch aan de pols rondloopt

Geen peperdure smartphone nodig? Onze aanraders onder de 300 euro

15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Paul Philippaerts

    Ja dan zal ik er 2 hebben die meer dan 10 jaar oud zijn, maar wel heel vervelend. Gebruik die niet vaak maar, zo moet je haast de gevens die je echt niet wil kwijtraken om de vijf jaar op een nieuwe externe schijf zetten, die je dan omwillen van virussen niet moet ingeschakeld houden. Heb zo eens alle jpg bestanden kwijtgespeeld.

  • Andy Roels

    Ik gebruik die gewoon thuis of op de trein om naar series en films te kijken zonder internet op telefoon. Problemen komen altijd bij die laadkabels waardoor het niet meer kan opladen. En dan is de pret gedaan.

Lees meer