Photochrom, een fotofilter op de OnePlus 8 Pro, kan door bepaalde plasticsoorten en stoffen kijken.
Ben Geskin/Twitter Photochrom, een fotofilter op de OnePlus 8 Pro, kan door bepaalde plasticsoorten en stoffen kijken.

Fotofilter op OnePlus 8 Pro maakt plastic en kleding per ongeluk doorzichtig

Een fotofilter op het nieuwste vlaggenschip van OnePlus – de OnePlus 8 Pro – heeft een wel heel bizar neveneffect: in de cameramodus kan je door bepaalde soorten plastic en kledij kijken. Het effect werd per toeval ontdekt en sindsdien door veel gebruikers gedemonstreerd op social media.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De fotomodus ‘Photochrom’ was één van de nieuwe features op de OnePlus 8 Pro. In de modus worden bepaalde kleuren gefilterd, wat resulteert in foto’s die vooral bestaan uit grijs- en kopertinten. Maar – zo ontdekten verschillende gebruikers – op de beelden werd nog een verrassing zichtbaar. Bepaalde plasticsoorten werden doorzichtig op de foto. Het lijkt vooral te gaan over heel dun, zwart plastic, zoals de behuizing van een afstandsbediening of een webcam.

Bekend tech-insider en Twitter-gebruiker Ben Geskin demonstreerde het effect op een Apple TV-bakje. 

Een tikkeltje meer zorgwekkend is dat de filter ook werkt op bepaalde zwarte stoffen. In een uitgebreide video van YouTube-kanaal Unbox Therapy is te zien hoe de fotofilter een zwart T-shirt zo doorzichtig maakt dat een doosje van een iPhone duidelijk zichtbaar wordt onder de stof.

Infrarood

Het is niet duidelijk waarom de fotofilter dat effect heeft. Mogelijk heeft het te maken met de infraroodsensoren waarmee de telefoon is uitgerust. Infraroodlicht is niet zichtbaar voor het menselijk oog, maar kan wel worden opgepikt door bepaalde camera’s. In tegenstelling tot zichtbaar licht, is infraroodlicht in staat om door specifieke materialen door te dringen. Zo wordt het mogelijk om ook door die materialen te zien, mits de juiste camera.

Dat de fotofilter ook gebruikt kan worden om door kleding te kijken, doet vragen rijzen in verband met privacy. Voorlopig lijkt het effect maar met een klein aantal stoffen te werken, maar dan nog is het technisch gezien mogelijk om misbruik te maken van het euvel. OnePlus heeft nog niet gereageerd op het effect.

Lees ook: Onze tech-expert vergelijkt OnePlus 8 en Pro-versie: “Het belangrijkste verschil zit hem in de camera” (+)

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Harmen van den Heuvel

    Dit effect is al heel lang bekend . Begin 2000 had Sony de Traveler Handycam 0lux. daarmee kon je ook door kleding kijken. het ging om de eerste 1500 stuks. Omdat het infrarood registreerde. Nachtzicht kijkers hebben het zelfde. Onze ogen en fotofilm . kunnen dat spectrum niet zien. Sommige dieren kunnen dat ook zien.

  • Peter Janssens

    Ah, als een smartphonefabrikant dat al 'per ongeluk' kan, wat denk je dat het leger niet allemaal kan? Dingen die ze niet willen dat het grote publiek weet.

Lees meer