6
Unsplash

Fotograferen voor beginners: dit zijn de 5 beste instapcamera's

De prijs van een goede spiegelreflex- of systeemcamera kan oplopen tot 1.000 euro of meer. Lastig, als je nog maar net start met fotografie en nog niet weet of je nieuwe hobby een lang leven zal beschoren zijn. Gelukkig zijn er ook iets minder prijzige modellen die toch straffe foto’s opleveren.

Bij de aankoop van een nieuwe digitale camera geldt vandaag alvast één prangende vraag: ben jij een spiegelreflex-purist of mag het ook een systeemcamera zijn? Dat laatste type won de afgelopen jaren alvast enorm aan populariteit. Het spiegelsysteem, dat bij een spiegelreflexcamera garant staat voor de kwaliteit, werd bij systeemcamera’s vervangen door een krachtige fotolens, waardoor de toestellen dus compacter zijn, maar ook een fotokwaliteit leveren die vergelijkbaar is met die van zo’n klassieke model. Met als extra voordeel dat hypersnelle sluitersnelheden mogelijk zijn, omdat het spiegelsysteem niet langer mechanisch hoeft open en dicht te klapperen.

Welk van de twee types je verkiest, is natuurlijk aan jou. In dit overzicht lichten we drie systeemcamera’s en twee spiegelreflexmodellen uit die erg goede reviews krijgen van gebruikers. Het gaat telkens om modellen met een meegeleverde lens (een zogeheten ‘kitlens’).

TipVergelijk hier de best beoordeelde systeemcamera’s onder de 1.000 euro.

Sony A6300 (€ 729)

Hoe compact zo’n systeemcamera kan zijn, laat de Sony A6300 zien. Bovendien is dit een prima allroundcamera is, die je op vrijwel alle vlakken kunt inzetten. De autofocussnelheid werkt zeer vlot, hij kan video opnemen in 4k en de beeldkwaliteit is prima. Bekijk hier de Sony A6300.

(lees verder onder de foto)

6 De Sony A6300
Sony De Sony A6300

Olympus OM-D E-M10 Mark II (€ 679)

In hetzelfde systeemcamerasegment blijft de Olympus OM-D E-M10 hoge ogen gooien. Dat ligt voor een stuk ook aan de compactheid, maar er zijn nog andere troeven. Zo laat het toestel zich heel gemakkelijk bedienen en heeft het een grote elektronische zoeker. Wel even opletten: door zijn compacte body is de grip volgens gebruikers wat minder prettig dan die van andere camera’s. Verder zoomt de lens bijzonder sloom en zit de aan-uitknop op een vreemde locatie. Bekijk hier de Olympus OM-D E-M10 Mark II.

(lees verder onder de foto)

6 Olympus OM-D E-M10 Mark II
Olympus Olympus OM-D E-M10 Mark II

Nikon D5600 (€ 599)

Overschakelen naar een spiegelreflexmodel: de Nikon D5600 is momenteel de beste instapper van het Japanse merk. Hij is voorzien van een aanraakgevoelig kantelbaar scherm, en laat je foto’s doorsturen naar andere apparaten via bluetooth en wifi. De beeldkwaliteit is trouwens méér dan uitstekend voor een toestel in deze prijsklasse. Ondanks de kleine en lichte body heeft de camera een behoorlijke grip, zodat je hem stevig kunt vasthouden. Bekijk hier de Nikon D5600.

Tip: Bekijk hier de beste scorende spiegelreflexcamera’s onder 1.000 euro

(lees verder onder de foto)

6 Nikon D5600
Nikon Nikon D5600

Canon EOS 80D (€ 1.199)

De Canon 80D, een ander spiegelreflexmodel, is gericht op de al wat meer ervaren fotografen. Dat merk je dan ook aan de prijs: als losstaande body valt het toestel nog wel onder een aanschafprijs van 1.000 euro, maar met een meegeleverde kitlens erbij zit hij daarboven. En toch: voor dat beetje extra geld heb je een toestel met een prettige trip en een grote zoeker, een krachtige beeldsensor, pijlsnelle autofocus (ook bij het schieten van video), en een kantelbaar scherm. Een minpunt? Het gebrek aan 4k-beeldresolutie. Bekijk hier de Canon EOS 80D.

(lees verder onder de foto)

6 Canon EOS 80D.
Canon Canon EOS 80D.

Fujifilm X-T20 (€ 949)

De japanse fabrikant Fujifilm heeft een aantal recentere modellen op de markt in het segment van de systeemcamera, maar zijn collectief duurder dan 1.000 euro. Hun klassieker, de X-T20, blijft daar net onder wanneer je er een met een bijgesloten kitlens kiest. Dit model onderscheidt zich onder meer met zijn strakke bediening en de mogelijkheid om video in 4k op te nemen. Wel is de grip nogal matig, en ook de zoeker laat wat te wensen over. Bekijk hier de Fujifilm X-T20.

TipVergelijk hier van de best beoordeelde systeemcamera’s onder de 1.000 euro.

(lees verder onder de foto)

6 Fujifilm X-T20
Fujifilm Fujifilm X-T20

Lees ook:

Het einde van de spiegelreflex? Systeemcamera’s worden populairder

Vijf smartphones met belachelijk goede camera

Getest: dit zijn de beste ‘betaalbare’ systeemcamera’s van het moment

23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Vince Baldwin

    Piet Dooremont, DSC-RX10 III is geen spiegelreflex camera maar een systeemcamera.

  • Dirk De Buyst

    De beste instapper was, tot voor kort, de Nikon D3300. 500€ inclusief zoomlens.

Lees meer