Cyberfraude neemt steeds griezeliger vormen aan.
ANP Cyberfraude neemt steeds griezeliger vormen aan.

Exclusief voor abonnees

Frauderen met kunstmatige intelligentie gaat steeds gemakkelijker: “Het wordt echt griezelig”

Criminelen hebben 220.000 euro gestolen met behulp van software met kunstmatige intelligentie (AI) die de stem van de topman van een bedrijf kon nadoen. “Het wordt echt griezelig”, zegt security-expert Marc Vael.

We moesten al alert zijn voor zogenaamde ‘normale’ CEO-fraude: de praktijk waarbij hackers zich voordoen als de CEO van het bedrijf. Via mail wordt dan bijvoorbeeld gevraagd dringend geld te storten op een

Je hebt 21% van dit artikel gelezen

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Daniel Wouters

    In de Vooruitgangstraat zijn vele steegjes.

  • Marc Spandel

    Niet alleen kunstmatige intelligentie wordt hiervoor ingezet. Ook intercommunales frauderen, er op rekenend dat de bestolen klanten voor enkele euro's per maand geen dure deurwaarder of advocaat zullen inschakelen. De MIWA in Sint-Niklaas rekent bijvoorbeeld in het geniep méér kilo's huisvuil aan dan het 'ware' gewicht. Bij tienduizenden 'klanten' brengt deze afpersing véél (zwart geld) op hoor!

Lees meer