3
Tweakers

Google Pixel- en Pixel XL-smartphones meten zich met natuurwetten

Met het uitkomen van de Pixels een paar weken geleden is een nieuw tijdperk begonnen in de smartphonemarkt. Google claimt nu zowel het ontwerp van de hardware als de software van zijn nieuwe telefoons in handen te hebben en wil die in de toekomst nauwer integreren. Technologiesite Tweakers.net bekeek de toestellen van dichterbij.

Met zijn Pixel-smartphones probeert Google iets wat tot nu toe alleen Apple en Samsung lukte: het succesvol uitbrengen van high-end smartphones als premiumproducten. Samsung heeft dappere pogingen gedaan en is zeker ten dele geslaagd, maar uiteindelijk zakken de prijzen van Galaxy S-modellen ook relatief snel. Alleen Apple weerstaat de zwaartekracht op de mobiele markt, die de prijs van elke telefoon naar beneden wil trekken.

Google heeft de snelste processor die beschikbaar is in de Pixels gezet. Het gaat om de Qualcomm Snapdragon 821, die maximaal 2,15GHz snel is. De grafische processor is een capabele Adreno 530. Naast de cpu en gpu is het werkgeheugen natuurlijk belangrijk voor de gebruikservaring. Google heeft ervoor gekozen om geen 6GB in de Pixels te zetten, hoewel die optie er wel is. De Pixels hebben 4GB aan lpddr4-geheugen aan boord, met snellere ufs-opslaggeheugen van 32 tot 128 GB, maar er is geen micro-sd-slot.

3
Tweakers

Klassieker

Een van de voorrechten van het reviewen van smartphones is dat je veel tijd mag doorbrengen met gloednieuwe technologie, waarvan je in sommige gevallen bij de release al weet dat die geschiedenis gaat schrijven. Dat is bij Googles eerste echte smartphones zeker zo. Bovendien is het werken met de Pixels een genot op een manier zoals dat niet vaak gebeurt. De telefoon is allround vrij van grote minpunten, zodat het fijn is om een van de Pixels op zak te hebben en ermee te werken.

Google tart de natuurwetten met deze Pixels. Het wil op dezelfde manier de zwaartekracht weerstaan als Apple dat doet met iPhones en telefoons maken die hun waarde lang behouden. De zoekgigant heeft echter niet de luxe van een ecosysteem dat leunt op het gebruik van alleen de eigen smartphones. Google heeft veel concurrentie op Android-hardwaregebied. Bovendien kunnen iPhone-gebruikers wijzen op door Apple gemaakte hardware, die aantoonbaar beter is dan wat je in Android-toestellen vindt. De componenten van de Pixels vindt je ook in smartphones die misschien maar de helft kosten.

Nee, Google wil de Pixels onderscheiden met software. De optimalisaties moeten Android op de Pixels soepeler laten lopen dan op welke telefoon ook en de camera beter maken dan die van de concurrentie. Dat is ten dele gelukt; de Pixels behoren tot de snelste telefoons en de beste camerasmartphones die je kunt krijgen. Assistant is misschien nu nog geen overtuigend verkoopargument, maar het is een mooi voorproefje van de toegevoegde waarde van kunstmatige intelligentie en een belofte voor de toekomst.

3
Tweakers

Dure keuze

Er ontbreken features op de Pixels die je wel zou verwachten, zoals een waterdichte behuizing, stereoluidsprekers en optische beeldstabilisatie. Het ontwerp is bovendien volumineuzer dan nodig; andere fabrikanten krijgen grotere accu's in dezelfde soorten behuizingen of ze kunnen het af met minder grote bezels. Desondanks zijn er genoeg redenen om de Pixel te kopen.

Alle dingen die het allerbelangrijkst zijn, heeft Google goed voor elkaar. Zo is het scherm meer dan prima en kun je het afstellen voor een juiste kleurweergave. De camera is uitmuntend en maakt onder veel omstandigheden even goede of zelfs betere plaatjes dan de concurrentie. De accuduur van de Pixels is veel, veel beter dan je van de Google Nexussen gewend bent, de voorlopers van de Pixel.

En uiteraard is er de software, die zijn werk snel en soepel uitvoert, met de geruststelling dat je voor de komende twee jaar in elk geval grote updates kunt verwachten, en op tijd. Als je de Pixel vergelijkt met andere Android-telefoons, is het een uitstekende, maar dure keuze. Ten opzichte van de Android-concurrentie moet hij het doen zonder waterdichtheid en uitbreidbare opslag. De grootste onderscheidende factor, de artificieel intelligente Google Assistant, is een blik in de toekomst, maar nog geen reden om hem nu te kopen.

Ten opzichte van een iPhone is het een gok; hij is even duur, maar of hij over een of twee jaar nog evenveel waard is als een iPhone, weet je nu nog niet. Wel is de ondersteuning minder lang dan bij een Apple-smartphone; daar had Google een mooie stap kunnen zetten. Kort gezegd: de Pixel kost veel geld, maar geeft daar ook veel voor terug.

Verkrijgbaar vanaf: € 859,-

Kijk op technologiesite Tweakers.net voor meer informatie, alle specificaties, een benchmarktest en een videoreview van de Pixel-smartphones.

Lees meer