12
SD

HTC One A9: "Toptoestel, maar net iets te duur"

599 euro. Dat is de adviesprijs voor de HTC One A9, die de laatste weken werd omschreven als de iPhone-kloon. De camera scoort goede punten, maar er zijn toch wel enkele minpuntjes.

De Taiwanese fabrikant zoekt met dit midrange-toestel een andere doelgroep op. Creatievelingen die zich wat minder bezighouden met de laatste nieuwe snufjes op de smartphonemarkt. Daarom legt HTC de focus op de camera, die eindelijk een flinke upgrade krijgt. HTC kiest ook voor opvallende kleuren: Topaz Gold, Carbon Grey, Opal Silver en Deep Garnet.

Met de gebogen afwerking en een dikte van slechts 7,3 mm ligt de HTC A9 perfect in de hand. Of het model nu enkele stijlelementen bij Apple heeft gepikt, laat ik in het midden. Maar ondanks dat HTC opnieuw een stijlvolle smartphone op de markt brengt, is het ontwerp niet zo orgineel.

12
HTC

Alles in één app
In de standaard camera-app heeft HTC een professionele modus ingebouwd waarmee je ISO-waarden, sluitertijd, witbalans en andere parameters kan regelen. Komt goed van pas wanneer de automatische modus niet het gewenste resultaat geeft. Onderaan dit stuk staan enkele voorbeeldfoto's. 

Voor wie nog meer wil, stelt HTC ook de RAW-beelden beschikbaar om later te bewerken met Photoshop bijvoorbeeld.

Daarnaast zit er ook een hyperlapsemodus in de camera-app. Zo maak je zonder veel moeite een timelapse. Als het filmpje klaar is, vraagt de app om een snelheid te selecteren. That's it. 

Uiteraard laten third-party apps al langer toe om de camera manueel te bedienen en om een timelapse te maken. Dat al die mogelijkheden nu in één app zitten is natuurlijk een mooi pluspunt.

12 In de camera-app is het kinderspel om snel een timelapse te maken.
SD In de camera-app is het kinderspel om snel een timelapse te maken.
12
SD

HTC blijft vasthouden aan geheugenkaartjes. In de A9 kan je de opslagruimte zelfs tot 2 TB uitbreiden met een microSD-kaart. Voor 25 euro heb je dan al snel 32 GB extra opslagruimte. Hoewel dit een goedkope oplossing is wanneer de opslag vol zit, voelt het vreemd om na een week al een smartphone van 599 euro te upgraden met een SD-kaart. 

16 GB-modellen zijn eigenlijk al lang passé, zeker als het besturingssysteem (HTC Sense) bijna 7,4 GB inneemt. Na nog geen week met de A9 zat het intern geheugen al vol - terwijl ik nog niet eens al mijn favoriete apps had gedownload.

'Het blijft wringen: 599 euro neertellen en na één week upgraden met een microSD-kaart'

12
SD

Gemengde gevoelens
Hoewel deze smartphone op heel wat vlakken premium aanvoelt, laat de processor het toch wel afweten. De Snapdragon 617 in combinatie met 2 GB werkgeheugen (in de 16 GB-versie, nvdr) is allesbehalve een krachtpatser. Bij het multitasken valt het op dat de processor spartelt om alles te verwerken. 

Wie geen twintig dingen tegelijk doet op z'n smartphone, zal daar wellicht geen last van hebben. Maar wie vaak zware apps draait en net iets meer verwacht, kijkt beter naar de 32GB-versie met 3 GB werkgeheugen.

Het metalen design dat heel duur aanvoelt staat in schril contrast met de processor

12
kos

Haarscherpe audiokwaliteit
Afknapper: geen stereo BoomSound-speakers op de voorkant zoals op de HTC One M9. Maar daardoor is er nu wél plaats voor een vingerafdruksensor. Maar de A9 maakt dat deels goed door Dolby Surround Sound te gebruiken wanneer je een hoofdtelefoon aansluit. 

"De ingebouwde 24bit/192kHz DAC biedt audio die de kwaliteit van een cd overstijgt", klinkt het bij HTC. Een krachtige high-output koptelefoonversterker pompt meer vermogen en dynamiek naar de koptelefoon. Bij een vergelijking tussen een iPad, MacBook Pro en de A9 valt het op dat de HTC A9 meer power naar de hoofdtelefoon stuurt. Ook de klank en de nuances van de muziek klinken glashelder - zelfs met een goedkopere headset. 

12
SD
12
thinkstock

In de A9 zit een kleine 2150mAh batterij. Gelukkig is de Snapdragon 617 een zuinige chipset en zorgt Doze dat er op de achtergrond minder energie verloren gaat. Maar veel overschot heeft de smartphone niet wanneer ik na een werkdag thuiskom. Gelukkig ondersteunt de 617-chipset Quick Charge 2.0 - en binnenkort ook de 3.0-versie. 

Conclusie
Voor 599 euro mocht er wat meer punch en power inzitten. Maar de HTC A9 is ongetwijfeld een leuk toestel. Qua opslagruimte is het toestel zeker future-proof dankzij het uitbreidbaar geheugen tot 2TB. Maar ik vrees dat de Snapdragon 617 te weinig kracht heeft voor de toekomst. 

12
kos

'Voor 599 euro mocht er wat meer punch en power inzitten'

12
SD
12
SD
12
SD

Lees meer