2
screenshot

Kijk wat deze springende 'pogorobot' al allemaal kan

Onderzoekers van de universiteit van Californië in Berkeley stellen hun springende robot Salto voor. Het gaat om een nieuwe, verbeterde versie van het technisch pareltje dat voor het eerst werd voorgesteld in 2016. Salto weegt 100 gram, is zo’n 30 cm groot en kan over hindernissen van zo’n 1,2 meter hoog stuiteren.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Salto is de afkorting van ‘saltatorial locomotion on terrain obstacles’, wat er kortweg op neerkomt dat de robot gemaakt is om over obstakels te springen. De robot heeft één poot en is gemaakt om te kunnen blijven stuiteren zonder stil te staan. Onderzoeker Justin Yim werkt samen met professor Ronald Fearing, wiens Biomimetic Millisystems Lab onderzoekt hoe de bewegingen van dieren kunnen dienen om meer wendbare robots te maken.

Zo is de springbeweging van Salto gebaseerd op die van de Senegalgalago, een kleine halfaap wiens spieren en pezen energie opslaan op een manier die toelaat om meerdere sprongen aan elkaar te rijgen in amper een paar seconden. De robot kan zo navigeren langs moeilijk bereikbare plaatsen zonder dat daar een plaats nodig is om te kunnen blijven rusten. Het gaat dan bijvoorbeeld om een hoop puin waar je anders niet door kan zonder te springen of te vliegen.

2 De beweging is gebaseerd op de sprong van de Senegalgalago.
Getty Images/iStockphoto De beweging is gebaseerd op de sprong van de Senegalgalago.

Zelfstandig

Het team achter Salto liet de robot al ter plaatse springen, meer hoogte halen door tegen een muur op te stuiteren, een hindernissenparcours vermijden of een bewegend doelwit volgen. Eerdere versies van de robot vertrouwden nog op externe camera’s om de omgeving in kaart te brengen, maar nu kan Salto ook zijn eigen lichaam ‘voelen’, de richting waarnaar hij wijst en de buiging van zijn poot. Zo kan Salto zelf alle nodige berekeningen maken om de richting en kracht van sprongen te bepalen.

Yim ging zo al op pad op de campus met Salto, die hij bestuurde met een joystick. De robot manoeuvreerde met succes over stoepen, stenen en gras. De wiskundige modellen die Salto daarvoor gebruikt, kunnen ook worden aangepast voor andere robots, zegt Yim.

Hulpverlening

“In een rampscenario, waarbij mensen gevangen zitten onder puin, kunnen robots heel handig zijn om die mensen te vinden op een manier die niet gevaarlijk is voor redders en zelfs sneller kan zijn dan redders hadden kunnen doen zonder hulp”, zegt Yim. “We willen dat Salto niet alleen klein is, maar ook heel hoog en heel snel kan springen zodat hij zich kan verplaatsen in deze moeilijke plaatsen.”

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gerrit Versteele

    Het allerlaatste filmpje op youtube over dat ding laat zien dat het vaker niet van de grond komt dan wel. ER is nog hoop voor de dingen van vlees en bloed.

  • Anne Onsia

    Het Amerikaanse leger (of een wapenleverancier ervan) staat al klaar met de nodig fondsen om dit onderzoek uit te breiden en te militariseren: zo'n robot is erg moeilijk uit te schakelen want springt in het rond dus probeer die maar te raken voordat hij naast jou ontploft. Enkel met een net hou je die tegen...

Lees meer