3 Wat zoek je in een nieuwe koelkast?
Rawpixel Wat zoek je in een nieuwe koelkast?

Koelkast kopen? Hier moet je op letten

Om evidente redenen is de zomer het populairste seizoen voor de verkoop van koelkasten; de drank en versnaperingen voor de vele tuinfeestjes en barbecues houden zichzelf immers niet koel. Dit zijn de belangrijkste dingen om op te letter bij de aanschaf van een nieuw model. 

1. Let op met het formaat

Koelkasten komen natuurlijk in meerdere formaten, en het is afhankelijk van je beschikbare ruimte, je budget en je persoonlijke voorkeuren welke daarvan het beste in je keuken staat. De zogeheten kast- en barmodellen nemen veel plaats in en wegen dan ook het zwaarste op je budget. Een belangrijke maatstaf om op te letter is het volume: onder de 150 liter heb je ook tafel- of barmodellen, die dan meestal iets minder hoog zijn. 

Onze favorietTafelmodel SFB58831AS van AEG

(lees verder onder de foto)

3 Voorbeeld van een klassiek tafelmodel
AEG Voorbeeld van een klassiek tafelmodel

2. Waar wil je het vriesvak?

Het vriesvak vind je op drie plaatsen: bovenaanonderaan, of naast het koelvak. Die drie varianten hebben alle drie hun voor- en nadelen. Bij een toestel met een vriesvak bovenaan, bijvoorbeeld, moet je iedere keer dat je iets uit de koelkast wilt halen wat dieper grijpen. En een zogeheten side-by-side-model, met koel- en vriesruimte naast elkaar, neemt best veel ruimte in; niet ideaal in een kleinere keuken. Als je niet bepaald een serieuze diepvries nodig hebt, kan je natuurlijk kiezen voor de klassieke ijskast met een klein vriesvakje binnenin

3. Denk aan het milieu (en je energiefactuur)

Het elektriciteitsverbruik van je koelkast bepaalt niet alleen hoeveel hij de komende jaren zal kosten in je energierekening, maar ook wat zijn impact is op het milieu. Ideaal is een toestel met een A+++-energieklasse, de hoogste klasse die er bestaat. Die zijn natuurlijk best prijzig, en eerlijkheidshalve voel je die impact op je energierekening pas na ettelijke jaren. Wat je sowieso niet moet doen, is een toestel kopen uit de B- en C-klasse. Je vindt die ook amper nog in de reguliere winkels. 

TipBekijk hier de best beoordeelde A+++-koelkasten.

4. Als het kouder mag

Een blijver in het repertoire is ondertussen de koelkast met ijsvakje aan de buitenkant. Die komen in meerdere soorten: je hebt er die ijsblokjes of schaafijs afleveren of gewoon een kraantje met ijskoud water.

5. Koelkast wordt computer

Ook de koelkast ontsnapt niet aan de digitalisering: er zijn intussen dus ook al modellen op de markt met een halve ingebouwde tablet op de deur. Als je dan toch in de keuken bent, kan je via de touchscreen even snel wat foto’s bekijken, je agenda raadplegen, een recept opzoeken... De Samsung RS68N8941SL is zo’n superdeluxe model met ingebouwde Wifi, en een groot display met ingebouwde computer, maar je betaalt er dan ook een toch wel spectaculaire € 1.999 voor. Bekijk hier de Samsung RS68N8941SL.

Tip: Bekijk hier de best beoordeelde koelkasten onder 1000 euro.

(lees verder onder de foto)

3 Als het wat gekker en slimmer mag deze koelkast van Samsung heeft een touchscreen en een internetverbinding
Samsung Als het wat gekker en slimmer mag deze koelkast van Samsung heeft een touchscreen en een internetverbinding

Lees ook:

Goede stofzuiger nodig? Dit zijn onze aanraders

Dit zijn de vijf beste wasmachines van het moment

De Tweakers Vakantiespecial: de leukste gadgets en tech onder 150 euro

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • freddy tormans

    @ Daniél Paelinck,met andere woorden, zelfs als het op millieu opaan komt proberen ze ons nog in de doeken te doen

  • Daniel Paelinck

    Alles hoger als A++ is vaak geldverspilling. De gespaarde stroom op 10 jaar is hier vaak minder als het prijsverschil. Een A+++ verbruikt jaarlijks ongeveer 15 euro meer als een A++, dus als hij 200 euro meer kost moet je hem minstens 14 jaar houden.

Lees meer