De MacBook Air. Of heb je liever een iets dikkere (maar veel krachtigere) MacBook Pro?
Apple De MacBook Air. Of heb je liever een iets dikkere (maar veel krachtigere) MacBook Pro?

MacBook Air versus de nieuwe MacBook Pro: welke moet jij kiezen?

Voor wie bij Applecomputers zweert en toe is aan een nieuw toestel, duikt de inmiddels klassieke dubio weer op: moet het een MacBook Pro of een MacBook Air worden? We helpen je in je keuze, gebaseerd op de troeven van de meest recentste modellen.

Maten en gewichten

Laat ons beginnen met het belangrijkste verkoopargument voor de MacBook Air: zijn draagbaarheid. Het is een laptop uit de zogeheten thin&light-categorie, een toestel dus dat een volwaardige laptop is, maar dan wel in een lichtgewicht behuizing. 

Qua maten en gewichten is er dus wel een zeker verschil, maar het zal voor heel wat gebruikers toch te weinig zijn om resoluut voor de Air te kiezen: die weegt tegenwoordig maar 1,25 kilogram, maar de dertien-inch-Pro heeft ook maar een gewicht van 1,37 kilo. Ook is de Air, met zijn 14,9 millimeter dikte, niet merkelijk dunner dan de 15,6 mm van de Pro.

Bekijk hier de prijzen van MacBook Airs.

Scherm

Het echt belangrijke verschil tussen de twee zit hem in het scherm. De MacBook Air komt alleen in een dertien-inch-versie, bij de Pro kun je kiezen tussen 13,3" en 16". Als je dus absoluut een laptop met een ‘normale’ omvang wilt (de norm ligt, wat laptops tout court betreft, ergens rond de 15 inch of 38 cm), heb je geen andere keuze dan de grotere MacBook Pro. 

Wat de kwaliteit en resolutie van het scherm betreft is er geen verschil: beide varianten hebben Apple’s Retina-scherm, met een resolutie van 2560 x 1600 beeldpunten (de zogeheten WQXGA-resolutie). Wel belangrijk: de Pro heeft de befaamde Touch Bar van Apple (een extra rij toetsen die eigenlijk een klein aanraakscherm is, en die verandert naargelang de software die je gebruikt), de Air niet.

Bekijk hier de prijzen van MacBook Pro’s

Onder de motorkap

Nog een essentieel verschil, en het punt waarop de Pro uiteraard een stevig voetje voor heeft, is wat er onder de motorkap zit. De Pro heeft een betere grafische chip en een véél betere processor dan de Air. Ook heeft hij aanzienlijk meer aansluitingen voorhanden. 

Qua opslag is er, voor de instapmodellen in beide categorieën, geen verschil, maar de duurdere Pro kan een opslagschijf tot 2 terabyte hebben, terwijl de Air maar tot 1 terabyte kan gaan. Maar dan zit je in beide gevallen alweer bij de duurste uitvoeringen.

En tot slot: prijs!

De prijs van een MacBook Air begint bij € 1.250, de MacBook pro 13 inch gaat vanaf € 1.500 euro. Tweehonderdvijftig euro in je zak dus, als je voor de Air gaat. Maar de vraag is nu: hoeveel functionaliteit wil je missen voor die 250 euro? Zoals je bij de voorgaande items las: vooral rekenkracht, de TouchBar, en aansluitingen.

Vergelijk alle MacBook laptops en toebehoren op Tweakers.be.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook:

Waarom het nu het ideale moment is om een e-reader aan te schaffen

Apple MacBook Pro 16" Review - Meer MacBook voor minder

Dit waren de strafste laptops van 2019

Lees meer