2
Getty Images

Met deze 4 smartphones trek je ook in het donker de mooiste foto’s

Zelfs ‘s nachts nog scherpe kiekjes nemen? Dat is voor steeds meer smartphones een koud kunstje. Met behulp van de nodige software en hardware lukt het zelfs om in het pikdonker mooie foto’s te maken. Hieronder 4 smartphones die een eigen nachtmodus hebben.

Nachtmodus

Om scherpe foto’s te trekken in het donker doen sommige smartphones een beroep op een ‘nachtmodus’, een modus die automatisch de optimale instellingen doorvoert om foto’s te nemen in het duister.

Zo’n modus berust meestal op twee dingen: enerzijds een lange sluitertijd om zoveel mogelijk licht te binnen te laten en anderzijds slimme software die de foto bijschaaft.

In meeste gevallen worden er ook meerdere foto’s getrokken die achteraf gecombineerd worden in één beeld. De software is dan in staat om de beelden te vergelijken en ‘foutjes’, zoals wazige lijnen, weg te werken.

Huawei P30 Pro (vanaf 749 euro)

Mag niet ontbreken in deze lijst: de Huawei P30 en zijn grote broer, de Huawei P30 Pro. Die laatste pakt uit met maar liefst vijf camera’s en een hoop nieuwe software. Zo ontwikkelde Huawei een gloednieuwe beeldsensor die geen blauw, rood en groen licht filtert, maar blauw, rood en geel. Daardoor zou de camera veel meer licht kunnen opvangen. 

Resultaat: verbazingwekkend goede foto’s in het donker. In een pikdonkere kamer ‘ziet’ de Huawei P30 Pro zelfs wat met het menselijke oog moeilijk te bespeuren is. Toegegeven, de foto’s zijn niet even scherp als foto’s op klaarlichte dag, maar door de slimme software op het toestel wordt het meeste ruis weggewerkt. 

Google Pixel 3 (vanaf 519 euro)

Eén camera achteraan: het is zeldzaam aan het worden. Maar toch doet de Google Pixel 3 met één 12,2 MP-cameralens wat vele andere smartphones nog niet eens met drie kunnen. Dat is deels te danken aan Google’s ‘Night Sight’, een nachtmodus die een lange sluitertijd combineert met machine learning. 

De Pixel 3 levert nog net iets minder heldere en gedetailleerde foto’s op dan de Huawei P30 Pro, maar is nog steeds een koploper in ‘lowlight’-fotografie.

Samsung S10+ (vanaf 998 euro)

De Samsung S10+ heeft voorlopig nog geen gespecialiseerde nachtmodus, maar kreeg onlangs wel een ‘Bright Night’-functie. Volgens Samsung gaat het niet om een aparte fotomodus, maar eerder een kleine uitbreiding van de huidige Scene Optimizer, die automatisch de juiste fotomodus voor je selecteert.

Bright Night wordt enkel beschikbaar als het net donker genoeg is. Je herkent de modus aan het halve maantje. Het trucje biedt iets lichtere foto’s, maar kan niet tippen aan de gespecialiseerde modi van de Google Pixel 3 of de Huawei P30 Pro. Eerder een leuke aanvulling op de al degelijke cameraopstelling van de S10+. 

OnePlus 6T (vanaf 549 euro)

Tel je liever geen duizend euro neer voor een smartphone? Dan ben je misschien beter af met de OnePlus 6T. De Chinese prijsbreker doet het qua fotografie niet slecht en komt ook met een eigen, nieuwe nachtmodus. 

Die modus garandeert niet altijd de scherpste foto’s en heeft het bijvoorbeeld moeilijk met felle lichtbronnen in donkere omgevingen. Maar het levert alvast wel iets lichtere kiekjes op dan meeste andere reguliere foto-modi. 

2 OnePlus 6T.
ANP XTRA OnePlus 6T.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer