2 De contactlenzen hebben zowel links als rechts een camera.
Patent Bolt De contactlenzen hebben zowel links als rechts een camera.

Move over Google Glass, hier komt de Google Contactlens, mét camera

Google heeft een nieuwe patent aangevraagd voor een slimme contactlens met daarin een camera. Die zou foto's kunnen maken van alles wat in het blikveld van de gebruiker komt, en mogelijk een doorbraak betekenen voor blinden en slechtzienden.

Het is niet het eerste patent dat het technologiebedrijf aanvraagt rond contactlenzen. Enkele maanden geleden al raakte bekend dat Google werkt aan 'smart contact lenses', die in real time het glucoseniveau van diabetespatiënten meet en hen via hun smartphone op de hoogte houdt.

Nu lijkt Google dus nog een stap verder te willen gaan in de integratie van Google Glass in contactlezen. De patentaanvraag beschrijft in detail hoe de lenzen met camera er kunnen uitzien en hoe ze zouden werken. De bediening moet gebeuren via een systeem dat aangepast is aan de knipperbewegingen van de gebruiker. De camera en de elektronische verbindingen zouden de lens niet dikker maken dan normaal en zijn niet zichtbaar eens ze op de oogbol zijn aangebracht.

En hoewel alles nog maar in een zeer voorlopige onderzoeksfase zit en het niet zeker is of de slimme contactlens er ooit komt, droomt Google in zijn aanvraag nu al van de toepassingen. De beelden kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden door blinden en slechtzienden, die een geluidswaarschuwing horen wanneer ze een obstakel naderen of bijvoorbeeld de straat willen oversteken. De camera moet kleuren, gezichten, bewegingen, patronen en lichtintensiteiten herkennen. De lenzen zouden ook het zicht kunnen verbeteren bij mensen met bepaalde oogziekten.

2
AP

Lees meer