ANP

Onderzoek laat zien hoe smerig jouw telefoon kan zijn

Je telefoon houd je in je handen, aan je oor en in je broekzak. Maar heb je er wel eens over nagedacht wat je zo dicht bij je lijf houdt? Business Insider ging op onderzoek uit, en kwam tot een niet al te frisse conclusie.

Dr. Susan Whittier, directeur van microbiologie bij het Columbia University Medical Center, testte negentien telefoons die Business Insider verzamelde. "Bacteriën horen bij ons normale leven. Ze zijn om ons heen en zitten in ons. Ze gaan ons niet zomaar kwaad doen. Je kunt niet paranoïde zijn over bacteriën, omdat ze overal zitten'', vertelt Whittier. "Maar het is mogelijk dat je gedurende de dag in aanraking komt met ziekteverwekkende bacteriën. Wij vroegen ons af hoeveel daarvan er op onze telefoons zitten.''

Voor het onderzoek ging de wetenschapper met een wattenstaafje over de voor- en achterkant van de telefoons, om in totaal 38 monsters te verzamelen. In het lab worden de monsters vervolgens in petrischaaltjes gestopt en 48 uur op een menselijke temperatuur (ongeveer 37 graden) gehouden.

E. coli
Wat blijkt? Bij 34 van de 38 monsters zijn bacteriën gaan groeien. Maar dan is het natuurlijk de vraag hoe gevaarlijk die bacteriën zijn. "De meeste bacteriën die we vonden, vind je ook terug op je handen.'' In totaal hadden twee mensen potentiële ziekteverwekkers op hun telefoon zitten. "Eén iemand had een bacterie die we MRSA noemen. Die wil je niet in een wond krijgen, want het kan een infectie veroorzaken.''

Maar ook het gebruik van je telefoon op de wc kun je terugzien in de monsters. "75 procent van deze mensen gaf aan dat ze hun telefoon regelmatig op de wc gebruiken. Bij vier van hen vonden we bacteriën die we normaal gesproken associëren met uitwerpselen.'' Dit zijn bacteriën als E. coli - die in sommige gevallen voor voedselvergiftiging of een blaas- of botontsteking kunnen zorgen - en één die voor infecties kan zorgen als je een zwak immuunsysteem hebt.

Schoonmaken
Wel moeten we bij dit onderzoek bedenken dat het slechts om een momentopname gaat, en ook nog eens om een zeer kleine groep, benadrukt Whittier. "Maar het ondersteunt wel het feit dat het regelmatig schoonmaken van je telefoon een goed idee is.'' Overigens zijn deze resultaten niet representatief voor de alle smartphone-eigenaren, omdat de testgroep daar veel te klein voor is.

Lees meer