2
Thinkstock

Exclusief voor abonnees

Ook verslaafd aan die smartphone?
12 manieren die echt helpen om af te kicken

8 op de 10 Vlamingen worden onrustig van die smartphone die voortdurend aan hun handen kleeft. Het om de haverklap oplichtende schermpje en de vloed aan berichten en meldingen beheerst ons leven steeds meer. We lijden aan digibetes. Dat beseffen we, want 6 op de 10 leggen zichzelf al regeltjes op. Maar hoe pak je dat nu echt aan, zo'n digitale afslankingskuur?

- Zet je notificaties, lawaai en trilfuncties uit

Gezellig op café en plots, ‘pling’, een Whatsappbericht. Gevolg: de rest van de conversatie klinkt nog slechts in de verte. Aangenaam voor degene die over je zit is het allerminst, zeker niet als je na het beantwoorden van dat bericht ook nog eens ‘snel’ Instagram en je mails checkt. Zet je geluid af en schakel meldingen van sociale media en nieuwswebsites uit.

- Met de neus op de feiten: bereken eens hoeveel van je tijd je op je smartphone spendeert

Er bestaan tal van apps- oh ironie- die de tijd optellen telkens jij het schermpje van je smartphone aanraakt. QualityTime bijvoorbeeld toont hoeveel minuten per dag je op het scherm staart en Stay on Task ‘betrapt’ je op willekeurige tijdstippen door te vragen of je nog steeds op schema bent met je andere, niet-smartphonegerelateerde taken. Moment brengt in kaart welke applicaties je het vaakst en langst gebruikt. In shock? Dan kun met de app voor jezelf ook meteen een limiet instellen.

Je hebt 28% van dit artikel gelezen

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Patrick Jonkers

    Ik heb een Nokiatje van 49 euro....Geweldig....gene flauwe zever te moeten "delen"

  • Emi De graeve

    Vaste lijn goedkoper houden zodat veel mensen niet overschakelen. Leveranciers verbieden om jeugd te verleiden met cinematickets en andere zever. Misschien heeft Dhr DeCroo gezonde voorstellen ?

Lees meer