2
EPA

Opgepast: deze whatsapp-video doet iPhones crashen

Niet alleen e-mailprogramma's kunnen via spam malware op je computer, tablet of smartphone installeren. Ook chat-apps zijn niet immuun voor dergelijke problemen. Zo doet een mysterieuze video de ronde op WhatsApp. Wie de video op een iPhone afspeelt, zit met de gebakken peren.

De clip van amper vier seconden toont een persoon die een handgebaar uitvoert, waarna een link naar een Chinese website verschijnt. Als de video wordt afgespeeld op een iPhone, verslechteren in eerste instantie de prestaties van WhatsApp. Vervolgens kunnen gebruikers WhatsApp niet meer afsluiten, meldt de Zwitserse nieuwssite watson.ch. De video lijkt voorlopig ook enkel in Zwitserland op te duiken.

Het gevolg is dat de iPhone opwarmt en de batterij snel leegloopt. De enige manier om het probleem op te lossen, is een 'hard reset' van het apparaat door de 'home'- en 'sleep'-knop enkele seconden ingedrukt te houden. Op welke manier de video de malware installeert op de iPhone, is nog niet opgehelderd. Blijkbaar was de malware verborgen in de code.

Op watson.ch kan je de video zonder problemen bekijken. Omdat de video enkel schade aanricht aan iPhones (en vermoedelijk niet alle modellen), kan de video argeloos doorgestuurd worden via andere toestellen. Opletten dus welke bestanden je allemaal opent in Whatsapp.

2
watson.ch

Lees meer