AFP

Primeur: politie San Francisco mag geen gezichtsherkenning gebruiken om criminelen te vangen

San Francisco verbiedt als eerste stad in Amerika het gebruik van gezichtsherkenningssoftware door de politie en andere overheidsdiensten. Dat is opmerkelijk, aangezien de stad geldt als een van dé technologieharten van Amerika. De software is nog te gevoelig voor fouten en het gebruik is een inbreuk op de privacy van de inwoners van de stad, luidt het.

Alle nieuwe surveillanceapparatuur moet voortaan eerst worden goedgekeurd door de gemeenteraad van San Francisco, die maatregelen kan nemen om de uitrusting te laten voldoen aan de wet. Het verbod geldt niet voor bedrijven in de stad, die dus nog wel gezichtsherkenningssoftware mogen gebruiken.

In de rest van de Verenigde Staten is nog weinig wetgeving rond de apparatuur, maar steeds meer politiediensten sporen er verdachten van grote en kleine misdrijven mee op. De technologie wordt ook gebruikt in enkele grote stadions en op luchthavens, waarbij die laatste vallen onder de federale en niet onder de lokale wetgeving. De politie van San Francisco gebruikt de software nog niet, en zal dat dus ook niet meteen doen.

Onterechte arrestaties

De software is al nuttig gebleken bij de opsporing van daders, zoals die van de schietpartij in Annapolis in de staat Maryland in juni. Maar burgerrechtenbewegingen zijn bezorgd over mogelijk misbruik en vrezen dat het de Verenigde Staten te veel in de richting kan duwen van een te repressieve bigbrothermaatschappij.

De technologie kan bovendien leiden tot meer onterechte arrestaties, want de technologie staat nog niet op punt. Bij een test van burgerrechtenbeweging ACLU (American Civil Liberties Union) in 
juni koppelde de software 28 foto’s van Amerikaanse parlementsleden aan mugshots van mensen die werden opgepakt voor een misdrijf. Gekleurde mensen werden vaker verkeerd gekoppeld dan anderen. Ook bij ouderen maakt de software vaak fouten, viel te horen bij de bespreking van het wetsvoorstel.

Kritiek

Critici stellen dat de stad beter zou zoeken naar manieren om een kader te voorzien dat het nut van de technologie zou erkennen. “Het is absurd om de waarde van deze technologie te ontkennen rond de beveiliging van luchthavens en grensovergangen”, zegt Jonathan Turley, een grondwetspecialist van de George Washington Universiteit aan de New York Times. “Het valt moeilijk te ontkennen dat de technologie nut heeft voor de openbare veiligheid.”

Aaron Peskin, het raadslid dat het wetsvoorstel indiende, zegt echter dat de wet een bijzonder sterke boodschap uitstuurt naar de natie, aangezien hij komt van een stad die zo transformeerde door technologie. “We hebben een grote verantwoordelijkheid om het overdreven gebruik van technologie te reguleren, precies omdat die bedrijven hier hun hoofdkwartier hebben.”

Het voorstel werd goedgekeurd met acht stemmen voor en eentje tegen. Volgende week vindt een tweede stemronde plaats, maar die lijkt slechts een formaliteit.

13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • dirk belis

    Toch nog slimme mensen op de wereld.

  • willem merken

    Wat is beter een onschuldige even oppakken of een verkrachtende moordenaar laten lopen?

Lees meer