3
Samsung

Samsung breekt zijn eigen regels met de Galaxy Alpha

De nieuwe Galaxy Alpha-smartphone van Samsung is voor de Koreaanse fabrikant een doorbraak op gebied van design, en ook de software die erop draait - Androidversie KitKat - is gebruiksvriendelijker dan ooit. Wel vreemd dan dat de fabrikant voor deze nieuwe topsmartphone net gas terugneemt op een terrein waar hij op kop ligt: technologische voorsprong.

Wat een feest is hij om in je hand te nemen, die Samsung Galaxy Alpha. De vele parallellen die worden getrokken tussen de nieuwe topsmartphone van de Zuid-Koreaanse fabrikant en de iPhone 6 brengen we niet in rekening: smartphonefabrikanten hebben een punt bereikt waarop ze allemaal designelementen van elkaar pikken (zie bijvoorbeeld het ontwerp van de pictogrammen in de twee recentste versies van Apples iOS-besturingssysteem: bijna Android), en het is niet zo dat de Alpha een rechtstreekse kopie is van een van Apples modellen. Maar het is lastig om te ontkennen dat Samsung met deze smartphone in de broek- of vestzak van een aantal teleurgestelde iPhonefans wil geraken: zie bijvoorbeeld het metaal in het omhulsel, wat een ware stijlbreuk is met Samsungs eerder op plastic steunende kerndesign. Maar er zitten evengoed een aantal eigen accenten in: het zachte polycarbonaat van de achterkant van het toestel is een verrassing, en de aan/uitknop en de volumeknoppen op de flanken voelen bijzonder juist.

3
Samsung

Ook op gebied van software valt er weinig af te dingen aan de Samsung Galaxy Alpha. Het besturingssysteem dat erop staat is Androidversie KitKat, maar de technische specificaties van het ding geven aan dat hij helemaal klaar is voor een update naar de nieuwe versie Lollipop. Android heeft een hele weg afgelegd wat frisheid en gebruiksvriendelijkheid betreft, en - hoewel ondergetekende nog altijd moeite heeft met de hiërarchische structuur die Google zelf én alle smartphonefabrikanten erin houden - is qua navigeerbaarheid ondertussen een geduchte concurrent geworden voor iOS. Het zijn twee besturingssystemen die ondertussen terecht allebei hun voor- en tegenstanders hebben. Voor de rest kennen we allemaal Samsungs gebetenheid om eigen software-oplossingen te brengen waarvoor je slechts met heel veel goeie wil echt een functie verzint (zie die GeoNieuws-app, die je alarmeert wanneer er een bosbrand of een storm op weg is), of die toepassingen leveren die andere apps veel langer en beter doen (daar is dat gevreesde MyMagazine weer, die slappere kloon van Facebook Paper of FlipBoard). Maar niemand verplicht je natuurlijk om die te openen: knal je eigen apps op de Galaxy Alpha, en je voelt je er zo op thuis.

Valt er dan niks op te merken aan de Samsung Galaxy Alpha, vraag je? O jawel: het zwakke punt van deze voor semivolle pot verkochte smartphone (de winkelprijs zit ten noorden van 500 euro) is altijd net het grote verkoopsargument geweest van een Samsungsmartphone - de techniek. De technologische voorsprong die het bedrijf ondertussen al twee jaar heeft genomen. De superioriteit op gebied van 'specs'. Die laatste zijn niet zo superieur op de Alpha. Zie bijvoorbeeld de batterijduur: een kleinere machine dan Samsungs Galaxy S5-vlaggenschip vereist ook een kleinere batterij, wat zich onmiddellijk wreekt in de veel kortere duur waarin ze opgeladen blijft. Het interne geheugen is niet uitbreidbaar met een MicroSD-kaartje: op zich niet zo'n feature om over te vallen, maar Samsung heeft er tot vandaag wel altijd een punt van gemaakt. En het scherm levert een mooi kleurenboeket, maar het beeld komt erdoor aan een magere 720p. Het doet de resolutie van de ingebouwde camera - die 4K-videobeelden kan schieten! - een beetje teniet: als je die ultra HD-video's in hun volle glorie wilt bekijken, moet je ze eerst naar een computer met een 4K-scherm transporteren, of ze afspelen op een 4K-tv. Verder is de camera, met zijn 12 megapixels, ook een tikkeltje minder krachtig dan de 16 megapixels die de plaatjesschieter in de Galaxy S5 levert.

3
Samsung

Natuurlijk hoeft deze Galaxy Alpha niet op iedere specificatie naast de duurdere Galaxy S5 te worden gelegd, en Samsung is inderdaad een fabrikant die zijn productaanbod segmenteert over verschillende categorieën en prijsklassen. Maar het neemt niet weg dat de Alpha een 'premium'-smartphone is, waarvoor je een paar afgeleefde 'specs' krijgt. En die worden niet goedgemaakt door de gebruiksvriendelijkheid van de software of het strakke(re) design.

Lees meer