2
AMC

Series als 'Breaking Bad' drijven kijkers naar een groter tv-scherm

Het scherm van een gemiddeld tv-toestel dat vandaag de winkel buitenrolt wordt steeds groter, zeggen tv-fabrikanten: het huidige gemiddelde ligt al op 46 inch. Dat komt voor een stuk door de kwaliteit van hedendaagse tv-reeksen: ze worden meer en meer gemaakt met de middelen van een bioscoopfilm, en zijn dan ook op hun best te bekijken op een groot tv-scherm.

Elektronicafabrikanten en -winkels doen geregeld een onderzoek naar de grootte van de tv-schermen die wereldwijd in huiskamers worden gerold, en het gemiddelde daarvan blijkt ondertussen op een schermdoorsnede van 46 inch te liggen. Dat is een pak groter ten opzichte van slechts enkele jaren geleden, toen de gemiddelde grootte nog 32 inch betrof. Het komt voor een stuk door sprongen in de technologie: nu meer en meer mensen zijn overgeschakeld naar grotere schermen, worden die steeds goedkoper om te produceren, en komen ze ook aan een steeds gunstigere prijs in de elektrowinkel terecht.

Bovendien is er de afgelopen jaren een constante groei in beeldscherpte geweest, die gebruikers eveneens naar schermen met een grotere oppervlakte joeg: 'early adopters' die films willen bekijken in Full HD, bijvoorbeeld, zullen sneller wat meer neertellen voor een tv-toestel met een grotere schermdoorsnede. Die evolutie zal zich bovendien doortrekken naarmate Ultra HD- of 4K-televisies een succes worden: die profiteren het beste van de extra beeldpunten die ze kunnen presenteren bij schermdoorsnedes van 60 inch en groter.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
2 Een Samsung-tv met een scherm van 60 inch. Volgens tv-fabrikanten wordt dat de volgende norm.
Samsung Een Samsung-tv met een scherm van 60 inch. Volgens tv-fabrikanten wordt dat de volgende norm.

Maar het ligt ook aan de inhoud die u erop kunt zien. TV-reeksen van nu, genre 'Breaking Bad' en 'House of Cards', worden gemaakt met productiemiddelen die vroeger alleen voor bioscoopfilms waren weggelegd: bredere camerahoeken, meer camera's, meer diepte, enzovoort. Waardoor u dus ook tijdens uw dagelijkse tv-avond een groter scherm nodig hebt om daar optimaal iets aan te hebben. "Series als 'Breaking Bad' en 'House of Cards' zijn zo gefilmd dat ze vooral tot hun recht komen op een groot scherm", zegt Michael Zoeller, Europees marketingdirecteur voor tv's bij de Koreaanse fabrikant Samsung. "De ervaring rond zo'n tv-reeks is helemaal aan het veranderen."

Dat tv-schermen groter en groter worden, is ook gewoon een historisch gegeven. De allereerste commerciële tv's, in de jaren 1950, hadden een scherm dat nauwelijks groter was dan dat van een tablet. Verder heeft ieder tv-tijdperk wel zijn gemiddelde schermgrootte gehad. 'Bonanza' (jaren '60), bijvoorbeeld, werd bekeken op een 14-inch-scherm. 'Kojak' (jaren '70) op een van 17 inch. 'Dallas' (jaren '80) al op een scherm met doorsnede van 22 inch. Kijkers van 'The X-Files' (jaren '90) kochten de eerste betaalbare breedbeeldtv's, en zagen de omvang van hun scherm al groeien naar 27 inch. Ten tijde van 'The Sopranos' (eerste decennium van deze eeuw) kwamen de eerste vlakschermen in de huiskamer, wat eveneens gepaard ging met een groei van het gemiddelde naar 32 inch. En nu, met series als 'House of Cards', zitten we dus op 46 inch. Sommige tv-fabrikanten denken dat 55 inch of hoger de komende jaren snel het gemiddelde zal worden.

Lees meer