3 De Google Home
EPA De Google Home

Slimme speaker in huis? Dit kan je er allemaal mee doen

Met slimme speakers van Google, Amazon en een aantal audiomerken breng je de kracht van artificiële intelligentie (AI) naar je woonkamer. Veel trendwatchers schatten dat  ze echt op doorbreken staan, als ze tenminste de kinderschoenen weten ontgroeien. We gingen even na wat je er nu al mee kan doen.

Google HomeAmazon Echo en Apple HomePod kruipen stilaan de woning binnen bij early adopters (letterlijk: een vroege aanvaarder, nvdr) van nieuwe technologie, maar van een verovering kunnen we voorlopig nog niet spreken. De groei van de markt is nog traag, en dé toepassing die het nut van artificiële intelligentie in huis duidelijk maakt is volgens velen eigenlijk nog niet gevonden. Dit kan je wél al mee doen.

Muziek afspelen

Niet voor niets heten de genoemde toestellen ‘smart speakers’, want eigenlijk zijn het klassieke luidsprekers, met een paar ingebouwde microfoons en een antenne om ze draadloos te verbinden met het internet, waar ze toegang krijgen tot het achterliggende AI-systeem. Wil je Crazy in Love van Beyoncé nog eens horen? Dan moet je zelf niet meer op zoek, maar diept je slimme speaker het voor je op uit Spotify of iTunes. Het is ook om die reden dat een aantal bekende audiomerken, waaronder Sonos, Bose en Harman Kardon, de systemen van Google of Amazon (of beide) in een paar van hun losstaande speakers inbouwden.

(lees verder onder de foto)

3 De Google Home.
Google De Google Home.

Info opzoeken

Een slimme speaker is ook handig als je iets simpels wil weten, zoals hoe laat het is of wat de weersverwachting van de dag is. In plaats van dat te gaan intikken op je smartphone, kan je het gewoon luidop vragen. 

Je ‘smart home’ aansturen

En dan komen we bij de echt boeiende toepassingen. Je kan je slimme speaker namelijk ook ‘hub’ (centrale aansturing) van je hele ‘smart home’-systeem maken. Interessant als je nu al gebruik maakt van een slimme deurbel, slimme lampen, een slimme thermostaat... Heb je een tv met Android als besturingssysteem? Dan kan je er een ChromeCast op aansluiten en aan Google’s Assistant, Amazons Alexa of Apple’s Siri gewoon vragen om je favoriete Netflix-serie op te zetten.

Meenemen onderweg

De slimme assistenten blijven ook niet noodzakelijk beperkt tot je woning. Google Assistant en Apple Siri zitten immers ook op je smartphone, en reizen dus letterlijk met je mee. De autofabrikanten bereiden zich ook al stilletjesaan voor op de AI-revolutie; velen hebben Google Assistant of Amazon Alexa al voorzien in het boordsysteem van hun nieuwe modellen.

Beterschap beloofd

We gaan er ook niet om liegen: wat je momenteel met de slimme speakers kan doen is nog wat onbeduidend of basic, maar je moet je natuurlijk wel realiseren dat de technologie nog in volle ontwikkeling is op dit moment. Zo hebben de kistjes het nog altijd moeilijk om te begrijpen wat je precies zegt, en ook hun zelflerende capaciteiten kunnen zeker nog beter. Goed om te weten is dat Google en Amazon achter de schermen aan véél krachtigere AI aan het sleutelen zijn, die niet aanspreekbaar is vanaf de kistjes in huis. En naarmate die experimentele technologie beter wordt, zal ook de afgeleide kunstmatige intelligentie achter je slimme speakers nog veel meer aan kwaliteit winnen.

Dit zijn de 3 ‘toppers’ onder de slimme speakers

Apple HomePod (€ 315)

Amazon Echo Plus (2de generatie) (€ 170,95)

Google Home (€ 79)

(lees verder onder de foto)

3 Apple HomePod
Apple Apple HomePod

Lees ook:

Bluetoothspeakers tot 200 euro: acht populaire speakers op een rij

Op zoek naar sublieme sound? Dit zijn de beste Bluetooth-oortjes

Dit zijn de 5 beste fitnesstrackers

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer