YouTube/NASLabMichiganTech

Stroompanne? Robots snellen te hulp

Terwijl we ons in België voorbereiden op mogelijke stroompannes, wordt in de Verenigde Staten aan een high-tech oplossing gewerkt om de kwalijke gevolgen van dergelijke pannes aan te pakken. Die kunnen namelijk grote schade aanrichten aan belangrijke infrastructuren, zoals zendmasten. Daarom zijn ingenieurs bezig met het bouwen van robots die stroom kunnen rondbrengen.

Nina Mahmoudian en haar team van Michigan Technological University programmeerden robots om de elektriciteit weer op te wekken in kleine netwerken. In onderstaande video kan u zien hoe de robots met stroomdraden en batterijen een lamp doen oplichten of een vlag doen wapperen. De robots opereren volledig autonoom. Ze kiezen zelf de kortste weg en vermijden obstakels.

De robots kunnen batterijen, zonnecellen of een generator dragen. Het team, dat zijn werk voorstelde tijdens het wereldcongres van de International Federation of Automatic Control in Kaapstad, werkt nu ook aan een ingebouwde stroomhervormer, zodat het systeem overal ter wereld kan gebruikt worden.

Opladen
De robots kunnen elkaar ook opladen, een toepassing die erg nuttig kan blijken. Tijdens zoekacties, zoals die naar het verdwenen vliegtuig van Malaysia Airlines, moeten onderwatervoertuigen nu nog naar het oppervlak komen om bij te tanken. Mahmoudian droomt luidop van een vloot van robots die onder water kunnen duiken, een zoekrobot kunnen opladen en dan terugkeren naar het moederschip.

De robots kunnen batterijen, zonnecellen of een generator dragen

Lees meer