AFP

VS willen sancties tegen Huawei verstrengen: "Dit treft 3 miljard gebruikers"

Dat de Verenigde Staten de sancties tegen het Chinese technologieconcern Huawei willen verstrengen, heeft gevolgen voor meer dan 3 miljard mensen die de producten en diensten van het Chinese bedrijf gebruiken. Dat laat Huawei weten. Daarnaast treft de straf "de uitbreiding, het onderhoud en het beheer" van mobiele netwerken in meer dan 170 landen, die volgens Huawei honderden miljarden waard zijn.

Huawei werd een jaar geleden door de Amerikanen op de zwarte lijst gezet. Het bedrijf mag geen gebruik meer maken van bepaalde Amerikaanse technologieën. Zo mogen Huawei-telefoons geen uitgebreide versie van besturingssysteem Android meer hebben. Toch waren er mogelijkheden om de straf te omzeilen. Een paar dagen geleden kondigde Washington aan dat het wil voorkomen dat Huawei chips met Amerikaanse software en technologie kan kopen. Daarmee worden de duimschroeven verder aangedraaid.

Huawei noemt de beslissing "willekeurig en schadelijk, dit dreigt de hele industrie wereldwijd te ondermijnen". Bovendien zal het volgens Huawei averechts werken: "De Verenigde Staten gebruiken de eigen technologische kracht om bedrijven uit andere landen te verpletteren. Dit ondermijnt het vertrouwen van internationale bedrijven in Amerikaanse technologie. Uiteindelijk zal dit de Amerikaanse belangen schaden."

Het Chinese bedrijf zegt dat het "onvermijdelijk" is dat zijn bedrijfsvoering de gevolgen van de straf zal voelen, maar over de precieze impact kan Huawei nog niets zeggen.

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • phil smedts

    De Amerikanen zijn stilaan de dictator van de wereld aan het worden. Ieder land dat niet mooi naar hun pijpen danst of niet genoeg Amerikaanse produkten koopt wordt afgestraft. Bovendien zijn ze sinds hun ontstaan konstant in handels en andere oorlogen, en hebben ze militaire basissen over de ganse wereld om landen die niet mooi aan hun leiband lopen op de vingers te tikken en te bedreigen. Puur machtsmisbruik, hoog tijd dat de EU hier eens tegen gaat reageren.

  • Roger Geens

    De economische "macht" van China zal snel zakken zoals bij ons de Zon zakt in het Westen .Ik heb hier een nieuwe kookpot van Tefal liggen ,Frans merk,"Made in China " met een gaatje in de zijkant alsof het oud ijzer was dat ze in China hebben opgeblonken .

Lees meer