5
PHOTO_NEWS

Waarom 2014 teleurstellend was voor technologie

We zullen 2014 herinneren als een jaar waarin internetcriminaliteit hoogtij vierde. Geen week ging voorbij of een netwerk werd gehackt, met de iCloud-hack waarbij naaktfoto's van sterren als Jennifer Lawrence en Kate Upton werden gelekt, als een van de jammerlijke hoogtepunten. Ook de recente Sony-hack getuigt van de lamentabele staat van de beveiliging van netwerken. Bovendien slabakte de evolutie van de smartphones en barstte de commotie rond Uber helemaal uit zijn voegen.

Smartphones

Sinds de komst van de iPhone in 2007 werden we keer op keer verbaasd door de snelheid waarmee de smartphone-industrie evolueerde. De laatste jaren lijkt die evolutie echter te stagneren en komen bedrijven voor de dag met kleine verbeteringen.

Smartphone-makers zetten steeds meer in op grotere apparaten. Zelfs Apple, dat voordien vasthield aan een telefoon die je met één hand kan  bedienen, sprong dit jaar op die trein met de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus. In 2011 werd Samsung nog gek verklaard toen het met de Galaxy Note een toen belachelijk groot apparaat op de markt bracht.

2015 belooft hét jaar te worden voor de smartwatch, maar dat werd ook al gezegd over 2013 en 2014. Tot nu hebben slimme horloges geen voet aan de grond kunnen zetten, maar Apple zou die ban met de Apple Watch wel eens kunnen doorbreken. Tablets kenden ook weinig succes tot Apple er zich mee ging moeien. Toch blijft het afwachten of de wereld wel zit te wachten op een slim horloge.

Een apparaat dat dit jaar voer was voor de vuilnisbak, is de Google Glass, die destijds geïntroduceerd werd als de grote game-changer, maar nu ten onder lijkt te gaan door privacy-problemen. De Glass wordt dus hoogst waarschijnlijk de nieuwe Segway, die vandaag enkel nog wordt gebruikt door veiligheidsagenten en hippe citytrippers.

5 Is de Google Glass rijp voor de vuilnisbak?
AP Is de Google Glass rijp voor de vuilnisbak?

Uber

Onze smartphones en tablets werden ook dit jaar overstelpt met nieuwe applicaties, de ene al geslaagder dan de andere. Van alle apps was het de taxi-app Uber die met de meeste aandacht ging lopen. Het opende een intens debat over de vrije markt terwijl Uber ondertussen 40 miljard dollar waard is. De commotie rond Uber, dat al in tig landen verboden is, is hoogst waarschijnlijk slechts het begin van een veel grotere discussie die zich in 2015 verder zal ontplooien.

5 Uber-CEO Travis Kalanick kende een turbulent jaar.
EPA Uber-CEO Travis Kalanick kende een turbulent jaar.

Koning Facebook

Met 1,35 miljard gebruikers is Facebook de onbetwistbare koning van de social media. Hoewel Zuckerberg elk jaar moet afrekenen met privacy-kwesties, boekte hij toch maar weer 9 miljard dollar persoonlijke winst. Nieuwe spelers zoals Ello, dat vooral inzet op privacy, zullen heel vroeg moeten opstaan om de hegemonie van Facebook te doorbreken. We zijn er immers al zo gewoon aan en mensen blijven ondanks die privacy-kwesties lustig sharen.

5 Mark Zuckerberg
AP Mark Zuckerberg

Wat brengt de toekomst?

Wij kijken uit wat 2015 voor ons in petto heeft, en vooral naar de evolutie van 3D-printing. Dit jaar zagen we 3D-printers geleidelijk aan de huiskamers binnendringen. De mogelijkheden van 3D-printing zijn gigantisch en hopelijk licht volgend jaar een tipje van de sluier op.

2015 zou ook wel eens het jaar van het mobiel betalen kunnen worden. Google is er met de Google Wallet al een tijdje mee bezig, maar het is voorlopig nog niet overgewaaid naar Europa. De komst van Apple Pay zou de definitieve doorbraak kunnen betekenen.

5 Apple Pay
AP Apple Pay

Lees meer