4 smartwatch
Unsplash smartwatch

Waarom iedereen nu met een smartwatch aan de pols rondloopt

Meer dan 53 miljoen smartwatches werden er wereldwijd verkocht vorig jaar. Tegen eind 2019 zullen het er 74 miljoen zijn. Opvallend, want smartwatches waren lange tijd iets waar toch vooral sportievelingen interesse in hadden. Vier redenen die de opmars kunnen verklaren. 

1. Meer sport- en fitnessfreaks

Een van de primaire redenen waarom gebruikers een smartwatch kopen is omwille van de sport- en fitnessfuncties die erop staan. Enkele oldskool nichemerken - denk dan vooral aan Garmin en Polar - zijn daarmee groot geworden, maar sinds ook de Apples en Samsungs van deze wereld mee op de kar sprongen, is de markt enigszins geëxplodeerd. Bekijk hier de beste smartwatches van het moment

Smartwatches meten een waaier aan dingen, gaande van afstand over hartslag tot slaappatroon. Die gegevens worden vervolgens opgeslagen en geanalyseerd door een app op je smartphone, waarmee de smartwatch via Bluetooth verbonden is. Zo kan je gaandeweg je sportieve prestaties verbeteren. Afhankelijk van prijs, model en merk zijn er ook functies als contactloos betalen of draadloos bellen of muziekbediening mogelijk. De Apple Watch Series 4 doet het momenteel bijzonder goed, ook in de reviews van gebruikers. Bekijk hier de Apple Watch Series 4

(lees verder onder de foto)

4 De Apple Watch Series 4
Apple De Apple Watch Series 4

2. Stijlicoon

De allereerste smartwatches hadden vaak een heel geeky, gadgetachtige look, waardoor alleen (vooral mannelijke) liefhebbers van elektronische speeltjes ermee over straat liepen. Die tijd ligt intussen vér achter ons, en dat ligt opnieuw aan het feit dat ook merken als Samsung en Apple zich ermee gingen bemoeien.

De nieuwe generatie smartwatches laat zich dan ook opvallen in hun design, en zijn in die zin soms nog maar weinig te onderscheiden van ‘gewone’ horloges. Ze vloeken dus ook al wat minder met je garderobe. Meer nog: een aantal merken, zoals pionier Fossil, hebben daarvoor overeenkomsten afgesloten met verscheidene modehuizen. Maar ook de horloges van de traditionele ‘sporty’ merken, zoals deze Garmin Venu (mét amoledscherm), worden stijlvoller. Bekijk hier de Garmin Venu.

Lees ookFitbit introduceert Versa 2-smartwatch en abonnementsdienst Fitbit Premium

(lees verder onder de foto)

4 Garmin Venu
Garmin Garmin Venu

3. Smartphone minder nodig

Wanneer je smartwatch in verbinding is met je smartphone, worden ook notificaties naar het scherm van het horloge doorgestuurd. En dat bespaart je een pak moeite, want je hoeft niet meer je telefoon op te diepen telkens wanneer je een nieuw Facebook-, mail-, Instagram-, WhatsApp-, Messenger- of ander bericht krijgt. Sommige smartwatches nemen nog meer functies van de smartphone over; zo zijn er waarmee je draadloos kan bellen en ook waar je contactloos mee kan betalen. De Gen 5 van Fossil beschikt zelfs over een geïntegreerde Google Assistant. Bekijk hier de Fossil Gen 5

(lees verder onder de foto)

4 Met notifications, en zelfs met Google Assistant (zoals bij deze Fossil Gen 5) heb je minder vaak je smartphone nodig.
Fossil Met notifications, en zelfs met Google Assistant (zoals bij deze Fossil Gen 5) heb je minder vaak je smartphone nodig.

4. Compatibel met smartphone (en goed voor je batterij)

Een afgeleide van voorgaande reden: telkens wanneer je je smartphone uit je broekzak of tas haalt om je berichten te lezen, gaat dat grote hd-scherm aan, en dat zuipt na verloop van tijd energie van je batterij. Wie zijn berichten laat landen op zijn smartwatch, heeft een smartphone die langer door de dag komt. Bovendien zijn smartwatches erop gericht om echt compatibel te zijn met je smartphone, en is het meestal erg gemakkelijk om gegevens tussen beide uit te wisselen.

Vergelijk hier best beoordeelde smartwatches op Tweakers.be

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook:

Apple kondigt Watch Series 5 met always-on-scherm aan

Drie mythes over het opladen van je smartphone

Dit zijn de beste activity trackers voor jouw sport

100 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Schildermans

    Op mn werk lopen er ook een paar rond met een smartwatch, opvallend genoeg zijn het net diegene die het minste bewegen...

  • Ronny Van Wijngaerden

    iedereen ? Wat een geluk dat ik niet iedereen ben. Heb die prullen niet.

Lees meer