5
Philips

Zo bouw je zelf een betaalbare smart home

Hoe bouw je een betaalbaar smart home-systeem, dankzij losse toepassingen als ENGIE Electrabels slimme thermostaat boxx en Philips' Hue-lampen? Dat was het onderwerp van een 'meetup' van technologiesite Tweakers in het Mechelse Technopolis.

Een volledig geïnstalleerd domoticasysteem kost 10.000 tot 30.000 euro. Maar wie over een beetje handigheid beschikt, en de juiste producten in huis heeft, kan dat makkelijk zelf. Dat vertelde 'oppertweaker' Femme Taken in het Mechelse Technopolis tijdens een 'meetup' van Tweakers, de technologiesite die hij in 1998 oprichtte. Taken kocht een tiental jaar geleden een boerderij uit de 17e eeuw, in het oosten van Nederland, en heeft dat inmiddels omgetoverd tot het slimste huis van Nederland.

Doe-het-zelfsysteem

En nu kwam hij vertellen hoe iemand anders, met oplossingen die gewoon in de winkel of online te vinden zijn, zo'n betaalbare smart home kan maken. "Je kunt dat gewoon zelf", zei Taken. "Wie een beetje technisch verstand heeft kan iets vergelijkbaars doen als wat een bouwvakker of een timmerman doet, maar dan met technologie."

Ook in zijn eigen huis gebruikte Taken doe-het-zelfoplossingen als het IP-Symcon-systeem, een Raspberry Pi-minicomputer of Zigbee Light Link, een softwarestandaard voor het bedienen van lampen in het huis. Maar in essentie is het aanbod erg breed, zegt hij: er bestaat bijvoorbeeld ook gratis domoticasoftware, zoals Domoticz. "Je vindt een hoop verschillende gratis software-oplossingen in het 'open source'-circuit, en interessante elektronicaproducten vind je makkelijk op sites als AliExpress", zegt Taken. "3D-printing is ook handig om goedkoop behuizingen te maken voor kabels en sensoren."

5
Tweakers
5
Tweakers

Boxx van ENGIE Electrabel

Natuurlijk is er heel wat handigheid nodig om zo'n systeem te bouwen, maar er bestaan vandaag evengoed oplossingen die meteen werken nadat je ze recht uit de doos hebt gehaald. Zoals boxx van ENGIE Electrabel. Expert Peter Severs bij het energiebedrijf legde uit hoe het 'digitale brein' van het bedrijf onder meer werkt als een slimme thermostaat, maar evengoed op ieder ogenblik inzicht geeft in het huidige energieverbruik, en de opbrengst van de zonnepanelen op het dak.

"Onze sector maakt een enorme verandering door, ook aan de verbruikerskant", zei Severs. "Mensen gaan hun energie bewuster verbruiken. Dus waren er ook digitale producten nodig die mensen begeleiden in het terugdringen van hun verbruik."

In de nabije toekomst wil ENGIE Electrabel boxx gevoelig uitbreiden: niet alleen met nieuwe sensoren en toestellen, maar ook door bruggen te maken naar andere producten, zoals dat nu al gebeurt met Philips Hue: er wordt onder meer gekeken naar Google Home. Ook het toestel zelf, of liever de software erop, zal nog fors worden verbeterd: zo zal het na de zomer mogelijk zijn om per gebruiker na te gaan hoe zuinig iedereen in huis omspringt met zijn energie.

5
Tweakers
5
Philips

Philips' Hue-lampen

Een van de eerste smart home-producten die los in de doos werden verkocht waren de slimme Hue-led-lampen van Philips. Hun opzet is enorm simpel: ze zien eruit als gewone lichtpeertjes, die gewoon in een standaard lampfitting in huis kunnen worden gedraaid. Vervolgens staan ze draadloos in verbinding met het thuisnetwerk, zodat hun kleur, intensiteit, warmte en andere elementen kunnen worden aangepast. De eerste Hue-setjes kwamen in 2013 op de markt, maar ondertussen is het gamma gevoelig uitgebreid: onder meer met spots, plakbare lichtstrips en een bewegingssensor.

Verder kunnen softwareontwikkelaars hun eigen apps voor Philips Hue maken, waar Niek Pulles hen in helpt, 'developer evangelist' voor het Hue-systeem bij Philips Lighting. "Er zijn al meer dan 50.000 geregistreerde ontwikkelaars die apps voor Hue schrijven", zei Pulles. Een creatief voorbeeld zijn 'slaap-apps' Twilight en Sleep as Android: miniprogrammaatjes die de lampen in de slaapkamer aansturen om je in slaap te brengen en te houden, op basis van je slaapcyclus.


Kijk op Tweakers.net voor meer nieuws, reviews en achtergrondverhalen over de nieuwste technologie.    


Meer technologienieuws op Tweakers:
Nintendo's online dienst voor Switch biedt onbeperkt toegang tot klassieke games
Google Chrome blokkeert vanaf begin 2018 bepaalde advertenties
Microsoft geeft Skype een metamorfose

Lees meer