4 De ene droogkast is de andere niet.
Miele De ene droogkast is de andere niet.

Zo kies je een goede droogkast

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe droogkast zijn er - naast voor de hand liggende criteria als energielabel, trommelvolume en aantal decibels - ook nog drie types in acht te nemen. Welke van de drie past het beste bij jouw verbruik en je woonst?

Droogkasten met luchtafvoer

De traditionele technologie waarop wasdrogers werken is via luchtafvoer. Warme en vochtige lucht wordt uit de trommel gezogen, door middel van een slang die naar buiten voert. Een groot nadeel is al meteen dat je die afvoer naar buiten moet (laten) installeren. Een ander nadeel is dat dit type wasdroger best veel energie verbruikt. Ze zijn in de regel wel het goedkoopst, al bereiken types met een hoge zogenaamde condensatie-efficiëntie toch ook een prijs van 700 euro. Bovendien krijg je er een hoop snelheid voor: op gemiddeld 80 minuten tijd is je wasgoed droog. Bekijk hier alle droogkasten met luchtafvoer.

Onze topfavoriet: Miele T 8703 (€ 699).

(lees verder onder de foto)

4 Eerste type: de luchtafvoerdroger
Miele Eerste type: de luchtafvoerdroger

Droogkast met condensatie

Een iets recenter principe waarop sommige wasdrogers werken is condens: het vocht van de kleren in de trommel wordt gecondenseerd, waarna het wordt opgevangen in een condensbak of rechtstreeks afgevoerd wordt naar het riool. Door hun hoge temperatuur zijn ze ideaal om de was snel droog te krijgen. Condensdrogers zijn ook relatief goedkoop in prijs, maar verbruiken ook nog steeds behoorlijk veel energie. Wees ook alert bij de aankoop: je moet nagaan waar de condensbak zich precies bevindt, want de schuif kan boven- of onderaan zitten. Wanneer je bijvoorbeeld van plan bent om je droger bovenop je wasmachine te zetten, kies je natuurlijk beter voor een condensbak aan de onderkant. Bekijk hier de droogkasten met condensatie.

Onze topfavoriet: Siemens WT45N202FG (€ 399).

(lees verder onder de foto)

4 Voorbeeld van een condensdroger
Siemens Voorbeeld van een condensdroger

Droogkast met warmtepomp

Wie mee wil zijn met de tijd, gaat voor een warmtepompdroger. Eigenlijk zet die vooral het principe van de condensdroger voor een stuk verder. Door hergebruik van warmte, met die ingebouwde waterpomp dus, verbruiken ze minder stroom en zijn ze tot 60 procent zuiniger dan een traditionele luchtafvoer- of condensdroger. Daardoor zijn ze wel duurder in aanschaf: voor een model met een beetje laadvermogen en de hoogste energielabel, zoals onze favoriet van Bosch, betaal je meteen 1.000 euro. Maar die verdien je in de regel na enkele jaren al terug door dat lagere energieverbruik. Door de lagere temperatuur die in de trommel wordt gecreëerd duurt het bij een warmtepompdroger wel wat langer voordat je wasgoed gedroogd is: er worden testgemiddeldes opgetekend van 110 minuten. Bekijk hier de droogkasten met warmtepomp

Onze topfavorietBosch WTYH8782NL (€ 999).

Tip: Vergelijk hier de prijzen van de populairste droogkasten

(lees verder onder de foto)

4 Snel een rage aan het worden: de warmtepompdroger
Bosch Snel een rage aan het worden: de warmtepompdroger

Lees ook:

IRobot laat stofzuig- en dweilrobot samenwerken

Dit zijn de beste draadloze stofzuigers op de markt

Weg met die berg strijk! Dit zijn de 5 beste strijktips

14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • raf peeters

    @Eric Meyers,ook mijn dochter had AEG apparaten,dan heeft ze pech gehad, ieder geval op een jaar tijd heeft ze 4 keer een panne gehad ,steeds zelfde probleem,blijf erbij dat misschien constructiefout is,de garantie kwam er niet tussen,vier keer werd haar 95€ aangerekend,bijna zoveel samen dat machine seffens koste,wel niet zij ,ik heb ding buiten gegooid en er is Miele in de plaats gekomen,veel sneller en econo-mischer,geen miserie meer,nooit zal ze nog AEG in huis halen,is haar les.

  • Eric Meyers

    Raf peeters , ben al jaren abonnee met Test aankoop daar komen AEG droogkasten net zo goed als miele , siemens , bosch uit de test . Mijn dochter is 6 jaar geleden getrouwd en heeft alle elektrische app in huis van het merk AEG nooit problemen mee . Ik blijf erbij je moet gewoon geluk hebben .

Lees meer