Foto ter illustratie.
REUTERS Foto ter illustratie.

Oud-medewerkers Twitter in VS beschuldigd van spionage voor Saudi-Arabië

Twee voormalige Twitter-medewerkers en een derde man uit Saudi-Arabië worden in de VS aangeklaagd wegens spionage voor de Saudische autoriteiten. De drie worden ervan beschuldigd de interne systemen van Twitter doorzocht te hebben op persoonlijke informatie over tegenstanders en critici van het Saudische regime en die gevoelige informatie vervolgens tegen betaling te hebben doorgespeeld aan de Saudische autoriteiten. Dat blijkt uit rechtbankdocumenten waar de Washington Post de hand op kon leggen.

“Saudische agenten hebben de interne systemen van Twitter doorzocht op persoonlijke informatie over tegenstanders van het Saudische regime en duizenden andere gebruikers” van het sociale netwerk, verklaarde David Anderson, federaal procureur van Californië, in een mededeling.

De 35-jarige Saudische oud-Twittermedewerkers Ali Alzabarah en de 41-jarige Ahmad Abouammo worden ervan beschuldigd tussen eind 2014 en het voorjaar van 2015 misbruik te hebben gemaakt van hun bevoorrechte toegang tot het netwerk om vertrouwelijke gegevens van Twitter-accounts te verkrijgen ten voordele van Saudi-Arabië, blijkt verder uit de schriftelijke aanklacht.

Volgens het document bezorgden de mannen e-mailadressen, IP-adressen, telefoonnummers en geboortedata van gebruikers aan Riaad in ruil voor geschenken en geld.

De derde verdachte, Ahmed Almutairi, wordt ervan beschuldigd als tussenpersoon te hebben gefungeerd tussen de twee mannen en de Saudische overheid. Hij zou ook Alzabarah geholpen hebben uit de VS te vluchten nadat hij vragen kreeg van de top van Twitter.

Arrestatiebevel

Almutairi en Alzabarah verblijven momenteel naar alle waarschijnlijkheid in Saudi-Arabië. Dat stelt het Amerikaanse ministerie van Justitie, die een arrestatiebevel tegen hen uitvaardigde. Abouammo, die had gelogen tegen de FBI-agenten die hem in oktober vorig jaar al ondervraagden, is dinsdag opgepakt en moet vandaag in Seattle voor de rechtbank verschijnen.

Twitter zegt de actie van het Amerikaanse ministerie van Justitie toe te juichen. “Ons bedrijf beperkt de toegang tot gevoelige accountinformatie tot een beperkte groep opgeleide en doorgelichte medewerkers. We hebben tools om hun privacy te beschermen”, aldus het bedrijf in een officiële verklaring. “We begrijpen het ongelofelijke risico dat velen nemen door hun standpunten te delen met de wereld om machthebbers verantwoordelijk te houden.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer