AFP

Streamingdiensten halen voor het eerst wereldwijd kabel-tv in

Voor het eerst hebben wereldwijd meer mensen een abonnement op een videostreamingdienst dan een kabeltelevisieabonnement. Kabel-tv levert wel meer geld op dan de streamingdiensten.

Dat blijkt uit cijfers van een jaarlijks rapport van de MPAA, een filmbond uit de VS. In 2018 waren er wereldwijd 613,3 miljoen abonnementen voor diensten als Netflix en Amazon Prime. Dat is 27 procent meer dan in 2017. In dezelfde periode daalde de hoeveelheid kabel-tv-abonnementen juist licht met 2 procent. Wereldwijd hadden 556 miljoen mensen een dergelijk abonnement.

Dat betekent niet dat nu meer mensen een streamingabonnement hebben dan een tv-abonnement. Satelliet- en iptv zijn namelijk samen goed voor zo’n 500 miljoen abonnementen. In totaal zijn er dus wereldwijd meer dan een miljard tv-abonnementen. Het aantal abonnementen op videostreamingdiensten groeit wel harder dan het aantal abonnementen voor televisie.

Omzet

Wat verder opvalt, is hoe weinig de streamingdiensten omzetten in vergelijking met kabel. Kabel-tv was in 2018 wereldwijd goed voor omgerekend zo’n 100 miljard euro, ongeveer 8 miljard euro meer dan het jaar daarvoor. Videostreamingdiensten leverden over dezelfde periode niet eens 35 miljard euro op.

Het rapport van de MPAA gaat over de omzet van de wereldwijde én Amerikaanse tv- en filmindustrie. Uit het rapport valt ook op te maken dat consumenten voor het eerst meer geld uitgeven aan digitale tv-series en films dan aan fysieke beelddragers of de bioscoop.

Wereldwijd ging 44 procent van de uitgaven naar digitale producten. Dat kunnen streamingdiensten zijn, maar ook films die bijvoorbeeld digitaal worden aangeschaft. Slechts 14 procent van het geld ging naar fysieke producten zoals dvd’s. 42 procent van het geld ging naar de bioscopen. In totaal werd wereldwijd omgerekend zo’n 85,6 miljard euro uitgegeven aan de tv- en filmmarkt.

Sport is hier niet bij inbegrepen, waardoor de cijfers lager uitvallen. In de vergelijking tussen videostreamingdiensten en de verschillende tv-abonnementen wordt sport wel meegerekend.

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Philippe De Tiege

    Heb ook al hele vele jaren geen tv abonnement meer. Mis niks. Netflix en free Stevie. Dan kom je al een heel eind. Juist voor WK en EK voetbal, haal ik me een decoder voor een maand in huis. Doe ik zo al jaren. Het is goedkoper plus dat het aanbod duizend keer beter is dan wat er op de regulaire tv word aangeboden en dan ook nog eens zonder reclame!!!!!!!

  • Jan Heyvaerts

    Kabel tv ligt ruim 15 jaar buiten bij mij. Werd vervangen door een schotel aan de muur en een Linux satelliet ontvanger. Ik heb het mij nog geen seconde beklaagd.

Lees meer