Twitter-CEO Jack Dorsey.
REUTERS Twitter-CEO Jack Dorsey.

Twitter doet alle politieke advertenties in de ban

Twitter stopt met het toestaan van politieke advertenties via zijn platform. Dat meldt topman Jack Dorsey in een reeks tweets. Volgens hem vormen politieke advertenties via het internet een "geheel nieuwe uitdaging" voor de maatschappij.

Daarmee doelde hij onder meer op de beïnvloeding van verkiezingen en democratische processen.

Dat gebeurt bijvoorbeeld met behulp van automatische 'legers' van nepaccounts, zogeheten bots, die al dan niet verzonnen berichten verspreiden met een kwaadaardig doel, en door steeds geavanceerdere kunstmatige intelligentie die beïnvloeding makkelijker maakt. En dan is er nog de rol van geld. De ingreep van Twitter doet de druk op Facebook om in te grijpen bij valse politieke advertenties, toenemen. 

Door geld vervuild

“We denken dat de kracht van een politieke boodschap verdiend moet worden, en niet gekocht kan worden”, aldus Dorsey in zijn reeks tweets. Zo’n boodschap wint aan kracht door de volgers van de boodschapper of retweets, vindt hij. “Betalen voor publiek haalt die keuze weg en legt mensen perfect geoptimaliseerde en gerichte politieke berichten op. We menen dat deze beslissing niet door geld vervuild mag worden.”

Deze keuze van Twitter staat in schril contrast met de recente beslissing van Facebook. Topman Mark Zuckerberg verdedigde onlangs de keuze om politieke berichten op zijn platform toe te laten. Zelfs als die boodschappen leugens bevatten, dan nog wil Zuckerberg daar niet aan tornen, in naam van de vrijheid van meningsuiting. In een open brief gaven 250 Facebook-medewerkers eerder deze week aan dat zij niet vinden dat politici op Facebook alles mogen posten.

Investeerders van Twitter reageerden niet blij op de aankondiging. Het aandeel ging in de handel nabeurs omlaag.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christian Deckers

    Die "boodschap" van Dorsey is op zichzelf ook politiek. En daarvan zal hij zich héél goed bewust zijn. Het echte probleem ligt bij de steeds groeiende domheid van de wereldbevolking, vooral veroorzaakt door media en internet. De wereld van...Dorsey dus.

Lees meer