Wikipedia-oprichter Jimmy Wales.
EPA Wikipedia-oprichter Jimmy Wales.

Wikipedia-oprichter bouwt nieuw sociaal netwerk als alternatief voor Facebook en co, zonder advertenties

Wikipedia-oprichter Jimmy Wales wil met een eigen online netwerk een alternatief voor Facebook en consorten uitbouwen. "Mijn idee is om de principes van Wikipedia toe te passen op een sociaal netwerk", zei Wales vandaag op de beurs Digital X in Keulen. De online encyclopedie Wikipedia haalt zijn inkomsten niet uit advertenties, maar overleeft dankzij de giften van een klein deel van de gebruikers.

"Tot ziens, Facebook, het is tijd voor iets nieuws", zei Wales. Hij wil de wereld af helpen van de gevestigde sociale netwerken, die hun inkomsten halen uit persoonlijke advertenties. Dat model teert volgens hem op de verontwaardiging en de emoties van de gebruikers, in de hoop zo zoveel mogelijk clicks te genereren.

Het nieuwe netwerk WikiTribune Social van de internetondernemer zal het net als het bekende Wikipedia-platform zonder advertenties doen. "Kan je je een sociaal netwerk voorstellen waarbij de hele gemeenschap aan bijdragen kan werken?", zei Wales aan zijn toehoorders uit de digitale sector. Ook dat aspect, het samenwerken, op feiten gebaseerd, moet een belangrijke rol spelen in het netwerk.

Het platform bevindt zich momenteel in de opbouwfase. Wales werkt eraan met twee ontwikkelaars, zei hij. "Ik zal het als een succes beschouwen als ik een grootse kleine gemeenschap kan uitbouwen waarin ik mij goed voel.” 

Voor gebruikers die zich in de huidige vroege fase van WT:Social registeren, heeft de 53-jarige Amerikaan overigens een bijzondere belofte. "U zal een vriendschapsaanvraag van mij krijgen. Ik verzend die persoonlijk.”

5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Michel Van der Hoydowch

    Eindelijk en hopelijk een alternatief voor dé FB smeerlapperij.

  • Jef Denijs

    De advertenties zijn niet het probleem, de handel in data of de slechte beveiliging ervan wel.

Lees meer