REUTERS

YouTube verwijdert kanaal van 14-jarig (!) meisje wegens extreem haatzaaien

YouTube heeft het extreemrechtse kanaal van de 14-jarige ‘Soph’ verwijderd. Het Amerikaanse meisje verzamelde bijna een miljoen volgers met het plaatsen van haatzaaiende content richting moslims en homo's. Dat meldt Buzzfeed News

Volgens de site werd het account uit de lucht gehaald nadat het meisje een twaalf minuten durende video had geplaatst waarin ze tekeerging tegen de lhbti-gemeenschap. Het was volgens YouTube haar derde waarschuwing in negentig dagen tijd, waarbij de videodienst het kanaal volgens de eigen regels moet afsluiten. In de video refereerde Soph aan de manifesten die de daders van dodelijke schietpartijen plaatsten op de website 8chan. Ze zei ‘genoemd te willen worden in de manifesten’. 

Eerder maakte Soph al video's over moslims die kinderen verkrachten en zei ze te hopen op een ‘Hitler voor moslims'. De YouTuber werkte overigens met een schrijver die nog altijd anoniem is. Even na het verwijderen van het kanaal postte de 14-jarige een foto op Twitter met een voorwerp dat leek op een geweer met het bijschrift: ‘ YouTube Headquarters, here I come’. Later zei ze een grap te maken met de foto.

Overigens had YouTube Soph al langer in het vizier. De 14-jarige kreeg al veel waarschuwingen van het bedrijf. Haar kanaal werd ook al inkomstenvrij gemaakt. Vervolgens bedreigde het meisje de CEO van YouTube met de dood, wat haar een schorsing opleverde.

17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Gino Denil

    Men kan een argument aanbrengen om te beweren dat een blanke superieur is. Dat is een mening. Dan moet je er ook tegen kunnen dat er anderen argumenten hebben om dat te ontkennen. Maar onverdraagzaamheid, haat en geweld promoten tegen andersdenkenden of mensen van een andere cultuur heeft niets met een mening of met denken te maken. Dat is gedrag. Verwerpelijk gedrag dat niet getolereerd moet worden in de beschaafde wereld.

  • Eric Grosemans

    De ridders van de vrije meningsuiting zijn weer aanwezig. Haat verspreiden is geen vrije mening, dat is een misdrijf. Het zou wat worden als iedereen zomaar iedereen mag beledigen en beschuldigen omdat het "zijn mening" is.

Lees meer