"Altijd goede band gehad met koningshuis"

PRINSES ASTRID BRENGT VANDAAG BEZOEK AAN SINT-SEBASTIAANSGILDE

De schuttersgilde Sint-Sebastiaan in Brugge maakt zich op voor een nieuw hoogtepunt in haar eeuwenoude bestaan. Acht jaar nadat toenmalige prinses Mathilde erelid werd van de Brugse boogschutters, komt ook prinses Astrid eens kijken hoe het eraan toegaat. Ook zij wordt vandaag erelid en prijkt daarmee op de lijst waar ook prinses Diana en zelfs Napoleon Bonaparte deel van uitmaken.

De naam en faam hebben de schutters van Sint-Sebastiaan te danken aan een opmerkelijk feit in 1656. Toen werd in Brugge de Grenadier Guards opgericht, de bekende lijfwachten van het Britse koningshuis met de typische zwarte bontmutsen. Sint-Sebastiaan is met haar zes eeuwen ononderbroken geschiedenis de oudste ter wereld. Een vereniging met invloed ook. "Pastoor Defour, de enige proost die onze gilde ooit had, is ooit als bemiddelaar naar Engeland gereisd om Leopold I te overtuigen de eerste koning van België te worden", vertellen hoofdman Hubert François en schutter Marc Lemahieu. Aan de hoge muren hangen tientallen schilderijen van leden die zich tot sire van de gilde hebben geschoten.

Het is een mannenkwestie. Tussen de 120 actieve leden van de schuttersvereniging is niet een vrouw te vinden. "De schuttersgilde is traditioneel een zaak van mannen onder elkaar. We kunnen een vrouw niet verbieden om het lidmaatschap aan te vragen, maar of ze 'binnen' geraakt, is zeer de vraag. Het is nooit iemand gelukt", geeft hoofdman Hubert toe.

Engelse royalty

De banden met het Engelse koningshuis zijn steeds gebleven. Een paar jaar geleden mocht Piet Blanckaert, een lid van de Brugse Sint-Sebastiaansgilde, de Memorial Garden in Londen ontwerpen. Een aantal leden zijn toen naar de inhuldiging geweest en konden er zelfs een praatje slaan met prins William. Koningin Elisabeth II bezocht Brugge op 13 mei 1966 en vereerde de Gilde met een 'Challenge cup', die tot vandaag in competitie wordt gesteld. Elk jaar in mei schiet men nog steeds de beker van de Koningin van Engeland op de staande pers. Het koningshuis is dus nooit veraf. 25 jaar geleden werd huidig koning Filip al lid van de Schuttersclub, al heeft hij er nooit echt geschoten. Dat deed Boudewijn overigens wel. Koningin Mathilde kwam acht jaar geleden langs en nu is het de beurt aan prinses Astrid.

Hoofdman Hubert heeft al heel wat prinselijke handen geschud. "Je wordt dat gewoon, maar elke keer heb ik toch nog moeite om de zenuwen de baas te kunnen. En elke keer een mooie speech schrijven, vraagt wat extra werk. Maar ik doe het met veel plezier."

Exclusieve leden

Wie overigens wil toetreden tot de Gilde, moet aan een aantal criteria voldoen. "Vooreerst moet je twee peters vinden die minstens een jaar lid zijn van de gilde", zegt hoofdman Hubert. "De aanvraag wordt vier weken uitgehangen. Leden van de gilde die bezwaar hebben, kunnen dat melden aan de hoofdman. Hij beslist of de procedure start. Voor veel kandidaten eindigt hier al de hoop op een toetreding. Vier weken later moet elk lid van de Kleine Eed voor akkoord tekenen. Enkel als er een unaniem akkoord is, wordt de beslissing opnieuw vier weken uitgehangen. Daarna volgt de ultieme stemming onder alle leden. Enkel als je 80 procent van de stemmen behaalt, mag je de titel van schutter van de Sint-Sebastiaansgilde dragen."

Brugge

Parade op de Burg

Prinses Astrid woont vandaag de viering van het 600-jarig bestaan van de Koninklijk Hoofdgilde Sint-Sebastiaan bij, samen met de Britse Grenadier Guards en de Life Guards. Na de officiële opening van de tentoonstelling over 'Zeshonderd jaar Archief' onthult de prinses een monument ter ere van Koning Charles II aan de zijgevel van Grand Hotel Casselbergh. Om 17 uur vindt er op de Burg een indrukwekkende militaire parade plaats van de Granadier Guards en de Life Guards.

Het wordt een uniek evenement, omdat deze korpsen maar zelden optreden en ze een reputatie genieten van bij de beste ter wereld te behoren. Deze parade op de Burg kan ook bijgewoond worden door niet-genodigden aan de kant Tom-Pouce en kant Blinde-Ezelstraat (tot aan Brugse Vrije). Er is extra toezicht en controle door de politie. Er wordt ook gevraagd om geen rugzakken of grote tassen mee te brengen. Tijdens deze viering zullen een aantal straten verkeersvrij- of parkeervrij gemaakt worden. (BHT)

3 Schutter Marc Lemahieu.
Benny Proot Schutter Marc Lemahieu.
3 Een schilderij van Jan Baptist van Meunincxhove uit 1671 van het bezoek van de toenmalige koning van Engeland, Charles II, aan de schuttersgilde.
Benny Proot Een schilderij van Jan Baptist van Meunincxhove uit 1671 van het bezoek van de toenmalige koning van Engeland, Charles II, aan de schuttersgilde.
3
Benny Proot

Lees meer