"Auto's stoppen zelfs niet voor opzichter"

MOLENSTRAAT - Reet | Sluipverkeer, vaak file en dus véél zenuwachtige bestuurders

Jarenlang al moet het centrum van Reet meer verkeer slikken dan het aankan. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties aan basisscholen De Wingerd en Eikenlaar. "Er ligt na veel puzzelwerk eindelijk een voorontwerp op tafel voor het Koningin Astridplein", zeggen burgemeester Geert Antonio (N-VA) en schepen van Mobiliteit Wendy Weckhuysen (CD&V).

Het moeilijke kruispunt aan het Koningin Astridplein in Reet (Rumst) zorgt al jaren voor een groot verkeersprobleem in het centrum. "Onze gemeente ligt centraal tussen A12 en E19 en krijgt hierdoor heel wat sluipverkeer te slikken. Er zijn dagelijks simpelweg te veel auto's die bovendien te snel rijden. Zij komen vast te zitten op het Koningin Astridplein, omdat de wagens vanuit de Laarstraat richting Eikenstraat hun voorrang nemen. Hierdoor ontstaat elke keer weer een lange file in de Molenstraat", legt burgemeester Antonio uit.

Octopuspalen

Die file leidt tot zenuwachtige bestuurders, en dat merkt men bij basisschool De Wingerd in de Molenstraat elke dag. "Aan onze schoolingang staan de gekende Octopuspalen en sinds kort kwam daar een extra verkeerskussen bij om af te remmen. Maar zelfs onze gemachtigde opzichter die aan het zebrapad staat, heeft 's morgens de grootste moeite om de wagens af te remmen en leerlingen te laten oversteken", zegt directeur Jo Van Havere. "De meeste wagens komen 's morgens vanuit Boom te snel het centrum ingereden, en merken pas na de flauwe bocht de drukte aan school op. Omdat er in het midden van de Molenstraat ook een eilandje ligt tussen de twee rijrichtingen, beperken de chauffeurs hun zicht ook enkel tot hun eigen straatkant. Er gebeurden dan ook al enkele kleinere ongevallen, gelukkig telkens enkel met blikschade. Dé oplossing zou natuurlijk zijn om de mentaliteit van de bestuurders te kunnen veranderen, maar dat is een utopie."

Proefopstelling

"We bestuderen de situatie al jaren, namen een studiebureau in de arm met als doel een oplossing te vinden, en kregen maar liefst 13 verschillende mobiliteitsvoorstellen voorgeschoteld", reageert Antonio. "Een eerdere proefopstelling met verkeerslichten werd vroegtijdig stopgezet, want de chaos werd alleen nog maar groter. Nu is een nieuw voorontwerp klaar, waarbij we van het Koningin Astridplein een verhoogd plateau maken dat het verkeer moet afremmen, met een extra lange voorsorteerstrook. Een gescheiden fietspad moet fietsers al eerder weghalen van de wagens op het plein, aan het café op de hoek vergroten we het terras zodat er een ruime bocht ontstaat die de wagens vanuit de Laarstraat doet afremmen. Meteen nemen we de schoolomgeving van De Wingerd mee in de heraanleg - wat initieel niet het plan was- om ook daar de veiligheid te verhogen."

Klem tussen verkeer

Een tweede straat die op het Koningin Astridplein uitkomt, is de Eikenstraat waar basisschool Eikenlaar haar thuis heeft. "De straat is erg smal, wagens parkeren er op de rijweg, fietsertjes die daar voorbij willen, geraken vaak klem tussen het geparkeerde en voorbijrijdende verkeer. Onze ouderraad schilderde vorig schooljaar nog een aantal 'officieuze' fietspaden bij op straat, om zowel de kinderen als de automobilisten beter te sturen", zegt directrice Nathalie Herremans. "Bij de werken aan onze nieuwbouw, verlegden we de ingang van de school bewust naar de Hoge Weg en kwam er een duidelijke 'Kiss&Ride'-zone om manoeuvreren op straat te vermijden. Ook zetten we de kinderen na school in rijen zo ver mogelijk op weg naar huis, weg van de drukke Eikenstraat."

Antonio belooft ook hier verbetering. "De Eikenstraat is inderdaad te smal voor een gescheiden fietspad. Wel willen we hier in de toekomst met inhammen werken, zodat er meer uitwijkmogelijkheden zijn. Aan de winkels in de Eikenstraat blijven de parkeerplaatsen behouden." De werken in het centrum van Reet starten in augustus 2017 en moeten in het voorjaar van 2018 achter de rug zijn.

De Molenstraat aan school De Wingerd. De stad belooft de situatie aan te pakken.
David Legreve De Molenstraat aan school De Wingerd. De stad belooft de situatie aan te pakken.

Lees meer