"Bussen moeten andere route nemen"

LEERLINGEN LAVEREN TUSSEN VERKEER DOOR

Heel wat leerlingen van het College proberen het Zevensterrenplein te vermijden. Het is er heel druk en fietsers moeten er tussen de bussen door laveren. Volgens burgemeester Peter Roose (Veurne Plus) is er beterschap op komst. "We hebben De Lijn gevraagd een andere route te nemen." De Lijn wacht op het nieuwe mobiliteitsplan Westhoek om een beslissing te nemen.

"Al sinds het eerste middelbaar fiets ik naar school", vertelt Jade Timperman (17), leerlinge aan het College in de Karel Coggelaan. "In de leerlingenraad leeft de verkeersveiligheid momenteel niet echt, maar iedereen weet dat het gevaarlijk is op het Zevensterrenplein. Ik fiets meestal langs de Rozendalstraat richting dat kruispunt. Op het Zevensterrenplein is het altijd heel druk en chaotisch. Zeker door al die bussen." Ook Kato Vanden Kerchove (15) van het College probeert het kruispunt te mijden. "Als ik met vrienden naar huis rijd, neem ik wel die rotonde. Maar alleen probeer ik dat punt te vermijden door via de Grote Markt te fietsen. Het gevaarlijkste aan het Zevensterrenplein is de drukte. Veel bestuurders hebben gewoon geen aandacht voor fietsers. Vooral woensdagmiddag en vrijdagavond."

Leerlingen begeleiden

Bij het College doen ze hun best om de leerlingen veilig door het verkeer te loodsen. "Bij mooi weer komt ongeveer iets meer dan de helft van de 500 leerlingen met de fiets of te voet", schetst beleidsmedewerkster Vicky Veryser de situatie. "De leerlingen van het eerste jaar nemen we mee naar een vijftal gevaarlijke punten, zoals het Zevensterrenplein. Een agent legt hen uit hoe ze daar veilig kunnen oversteken. Bij grote evenementen, zoals onze driejaarlijkse triatlon, regelen leerkrachten het verkeer. Het grootste gevaar op het Zevensterrenplein zijn de bussen die moeten indraaien richting het station. En in de Karel Coggelaan en de Lindendreef wordt de zwakke weggebruiker vergeten, want er is zelfs geen fietsstrook. Dagelijks staan leerkrachten aan de schoolpoort om de leerlingen veilig te laten oversteken."

Bananenrotonde

"Het laatste ongeval met een fietser op het Zevensterrenplein dateert al van 2012 en het slachtoffer was toen lichtgewond", nuanceert burgemeester Peter Roose (Veurne Plus) de situatie. "Uiteraard is het daar wel bijzonder druk en de 'bananenrotonde' is niet voor elke bestuurder duidelijk. Daarom hebben we vanuit de Ooststraat en de Oude Vestigingsstraat fietssuggestiestroken aangelegd. Aan De Lijn hebben we gevraagd om de bussen via de Daniël Dehaenelaan, Zuidstraat en Zuidburgweg te sturen om het station te bereiken. Maar eerst wil de vervoersmaatschappij het nieuwe mobiliteitsplan Westhoek afwachten."

Nieuwe fietsbruggen

"Het stuk weg tussen het Zevensterrenplein en de rotonde bij de Vaartstraat is dan weer van het Vlaams gewest. Daar is een fiets- en voetgangersbrug, maar die is niet zo gebruiksvriendelijk. Het is wel de ideale brug om de rotonde te vermijden richting het College. Er zijn ook twee nieuwe fietsersbruggen gepland. Die tussen de Voetbal- en Rozendalstraat zou er in de loop van volgend jaar kunnen komen, maar het is nog even wachten op de resultaten van het grondonderzoek. De brug voor recreatief verkeer in de Vaartstraat is een publiek-private samenwerking. Hopelijk komen we tegen eind dit jaar tot een overeenkomst met alle partijen. Tot slot plannen we ook in de Karel Coggelaan fietssuggestiestroken. We wachten nog op subsidies voor de rioleringswerken."

Een jonge fietser op het Zevensterrenplein in Veurne.
Benny Proot Een jonge fietser op het Zevensterrenplein in Veurne.

Lees meer