"Gewurgd uit wraak voor verkrachting"

AANKLAGER EIST 25 JAAR GEVANGENISSTRAF

"Rubens heeft twee slaappillen in de alcohol van Youness gemengd om hem vervolgens te wurgen. Uit wraak omdat hij door Youness was verkracht." Procureur-generaal Bart Van der Veken is er zeker van dat Rubens Mens schuldig is aan moord. Hij eiste 25 jaar celstraf. De moordverdachte blijft ontkennen.

Meester Bart D'Haene vroeg bij aanvang van het proces slechts 1 euro schadevergoeding voor de nabestaanden van Youness Bizrane. "De familie is niet geïnteresseerd in een schadevergoeding van 10.000 euro. De familieleden willen alleen de waarheid achterhalen en weten waar Youness is", verduidelijkte D'Haene. Maar die waarheid kwam gisteren niet aan het licht. Rubens Mens bleef ook tijdens zijn proces ontkennen dat hij het Marokkaanse slachtoffer gedood heeft.

De openbare aanklager is wel overtuigd van Rubens Mens' schuld en vroeg een gevangenisstraf van 25 jaar. "Hij vertelde tegen vijf mensen dat hij Youness had vermoord. En hij ging daarbij tot in detail", zegt procureur-generaal Bart Van der Veken. "Aan zijn zus vertelde hij hoe hij twee slaappillen in Youness' alcohol heeft gemengd. Daarna wachtte hij tot Youness in slaap viel. Op de matras in hun appartement heeft hij hem vervolgens gewurgd. Tijdens de wurging hoestte Youness bloed op."

Als motief voor de moord vertelde Mens volgens de aanklager tegen zijn familie en vrienden dat hij verkracht was door Youness. "En dat viel hem enorm zwaar. Bovendien was hij als elfjarige al eens verkracht. Die nieuwe verkrachting vormde een dijk van een motief. Hij heeft hem met voorbedachten rade vermoord uit wraak", vervolgde Van der Veken.

Fantasierijke verhalen

Rubens Mens deed de bekentenissen tegenover familie en vrienden af als fantasierijke verhalen. "Ik was in die periode labiel en depressief. Ik verzon verhalen om aandacht te krijgen", vertelde hij gisteren aan de rechter.

De aanklager baseerde zich echter niet alleen op die 'verhalen'. Sinds 22 november 2013 gaf Youness geen enkel teken van leven meer. "De drie maanden voordien had Youness 79 keer contact met zijn familie. Hij had een zeer goede band met hen. Waarom zou hij plots niks meer van zich laten horen? En waarom heeft Rubens Mens kort nadien een nieuwe matras gekocht, hoewel de vorige nog nieuw was? De enige logische verklaring is dat hij niet wilde slapen op een matras waarop hij iemand vermoord had."

Sms naar Marokko

Procureur-generaal Bart Van der Veken vond het ook zeer verdacht dat Rubens Mens de schijn probeerde op te wekken dat Youness nog in leven was. "Hij plaatste onder diens naam berichten op Facebook. En hij stuurde sms-berichten naar de ouders in Marokko. Op die manier probeerde hij de nabestaanden van zijn slachtoffer zelfs nog geld af te troggelen. Zoiets doe je alleen als je zeker bent dat Youness niet meer in contact kon staan met zijn ouders. En die zekerheid kan je alleen hebben als je weet dat hij dood is."

Pulp Fiction

Zelfs in een afbeelding op de gsm van Rubens Mens ziet de procureur-genraal een aanwijzing voor de moord. "Kort na 22 november heeft Mens een foto uit de film Pulp Fiction op zijn gsm gedownload met daarop de tekst 'I dare you! I double dare you!' Dat verwijst naar een scène uit de film waarin een man vermoord wordt omdat hij iemand verkracht had. Net zoals in deze zaak is gebeurd." De combinatie van alle elementen in het dossier neemt volgens het openbaar ministerie iedere twijfel weg: Rubens Mens heeft Youness Bizrane vermoord.

Zelfmoord?

Kris Luyckx pleitte namens de beklaagde dat een combinatie van aanwijzingen niet genoeg is om iemand 25 jaar achter de tralies te zetten. "Want het is ook mogelijk dat Youness zelfmoord heeft gepleegd. Hij ontvluchtte Marokko omwille van zijn homoseksuele geaardheid. Na een afgewezen regularisatie probeerde hij via een schijnhuwelijk met mijn cliënt aan papieren te geraken. Toen Rubens zich terugtrok, besefte Youness dat hij nooit geregulariseerd zou geraken. Zijn laatste strohalm was weggevallen."

De Facebookberichten die Mens in Youness' naam gepost heeft, vormen volgens Kris Luyckx geen bewijs, integendeel. "Als je de perfecte moord wil plegen, probeer je al meteen daarna de schijn op te wekken dat die persoon nog leeft. Rubens heeft pas zes maanden later Facebookberichten geplaatst toen hij merkte dat zijn verzonnen verhaal een eigen leven was beginnen leiden en zijn stiefbroer het voor waar hield."

De kamer met drie rechters van de correctionele rechtbank velt een vonnis op 28 september.

2 Slachtoffer Youness Bizrane.
Jef Van Nooten Slachtoffer Youness Bizrane.
2 Moordverdachte Rubens Mens op weg naar de zitting van de rechtbank.
ton wiggenraad Moordverdachte Rubens Mens op weg naar de zitting van de rechtbank.

Lees meer