"Ik durf nog altijd lachen met moslims of Poetin"

ERWIN VANMOL TOONT TWINTIG JAAR VAN COMPROMISLOZE CARTOONS

Cartoonist Erwin Vanmol (49) stelt dit weekend meer dan 150 tekeningen tentoon. De spitante cartoons, die hij in de voorbije twintig jaar maakte en die onder meer in Knack en P-Magazine verschenen, zijn te bewonderen in het Kasteeltje in Denderleeuw. Je kan er ook proeven van zijn eigen biertje, De Gronckel.

Erwin, zoon van een schrijnwerker, groeide op in Teralfene. "Mijn vader kon goed schilderen, en zo besloot ik om kunstschilder te worden", vertelt hij. "Eerst trok ik naar Sint-Lukas in Brussel, later naar de Academie voor Schone Kunsten in Aalst en Gent."

Na zijn studietijd moest Erwin zijn dienstplicht vervullen. "Als milicien had ik niets te doen", vervolgt hij. "Daarom heb ik bijgetekend en ben ik beroepsmilitair geworden. Eerst was ik magazijnier, later ging ik aan de slag bij de regimepolitie. Een heerlijke tijd, want nu had ik plots de handen vrij om tekeningetjes te maken. Mijn eerste werken verschenen zelfs in het tijdschriftje van de kazerne."

Toen de legerdienst afgeschaft werd, ging Erwin aan de slag als vergulder en marmerschilder, en later als arbeider in de chocoladefabriek Barry Callebaut in Wieze. "Maar toen ik uiteindelijk drie maanden thuiszat met een schouder uit de kom, ben ik cartoons beginnen maken. Uit verveling, eigenlijk. Een maand later had ik al een eerste cartoon verkocht aan Computer Magazine, en nog eens drie maanden later kon ik mijn tekeningen kwijt aan drie verschillende magazines." Later tekende hij ook nog voor Knack, P-Magazine, Ché en Doorbraak. "En voor Het Laatste Nieuws ging ik als gerechtstekenaar aan de slag. Mijn inspiratie haal ik uit de actualiteit - je tapt dat niet zomaar uit een vat. Het is zoals een spier, die je permanent moet trainen."

Excuses van Leterme

Moeilijke thema's mijdt Erwin niet. "Ik durf nog altijd lachen met moslims, Erdogan of Poetin", klinkt het. "Als iedereen zwijgt, is de wereld om zeep. Ik heb trouwens ooit een tekening gemaakt van Poetin, net na de aanslag in een metrostation in Moskou. Zijn hoofd had ik als tunnel gebruikt, waar een metro doorreed. Op die metro zaten zwarte weduwen - de vrouwelijke Tsjetsjeense terroristen. De Russische autoriteiten konden daar niet om lachen. Premier Leterme heeft zich daar in Moskou nog voor moeten excuseren. (lacht)"

De jongste jaren werkt hij vooral voor de Vlaamse Volksbeweging. "En dat terwijl ik nooit een echte flamingant was, maar eerder een anarchistische punker. Door vaker te werken voor Vlaamsgezinde uitgaven, ben ik gaan inzien dat die mannen het eigenlijk bij het rechte eind hebben. Ik voel me een libertariër met een progressieve ziel op ethisch vlak. Maar op economisch vlak ben ik redelijk rechts, en dat merk je misschien ook in mijn cartoons. Van mij mag iedereen in zijn of haar bloot lijf rondlopen, maar ik wil niet dat de overheid ons geld zomaar uitdeelt. (lacht)"

De tentoonstelling 'Vanmol's Hoop' vindt plaats op zaterdag en zondag, telkens van 14 uur tot 17 uur. Naast cartoonist is Erwin overigens ook hobbybrouwer. Zijn eigen bier, De Gronckel, kan je tijdens de tentoonstelling degusteren.

4 Erwin Vanmol aan zijn tekentafel.
Mozkito Erwin Vanmol aan zijn tekentafel.
4
Mozkito
4
Mozkito
4
Mozkito

Lees meer