"Zonder helm was dit veel slechter afgelopen"

Fietsertje (8) loopt hersenschudding op na aanrijding door truck

Op weg naar huis, na een leuke eerste schooldag, is Nilay Bout (8) in Jabbeke aangereden door een truck. Op het zebrapad, nota bene. Nilay belandde tegen het asfalt en liep een hersenschudding op. "Zonder helm was dit veel slechter afgelopen", zegt papa Kenneth, die zelf net kon wegspringen.

Kenneth Bout ging donderdag even voor 17 uur zijn zoon oppikken aan basisschool De Klimtoren in Jabbeke. "Nilay was zó fier, want hij had op de eerste dag de 'tafelbeker' als beste rekenaar gewonnen", zegt de vader. Op terugweg naar huis stonden ze aan de Gistelsesteenweg te wachten om over te steken.

"In de verte zagen we een vrachtwagen naderen. Nilay en ik stonden allebei al deels met ons voorwiel op de oversteekplaats. Ik zocht oogcontact met de chauffeur om aan te geven dat we wilden oversteken... Maar plots zag ik dat die truck niet vertraagde. 'Die kan niet meer remmen', schoot het door mijn hoofd en ik kon in een reflex mijn fiets nog achteruit trekken, maar Nilay niet. Ik dacht nochtans dat hij ons zeker gezien had."

De vrachtwagen raakte het voorwiel van de knaap. Hij smakte voor de ogen van zijn papa hard tegen het asfalt. Pas meters na de klap kwam de truck tot stilstand. "Nilay zat al in de ziekenwagen toen de trucker naar ons toe kwam", zegt Kenneth. "Hij heeft zich geëxcuseerd en was duidelijk onder de indruk."

In het AZ Sint-Jan in Brugge werd duidelijk dat de jongen een zware hersenschudding en kneuzingen opgelopen had. In de nacht van donderdag op vrijdag bleef Nilay in observatie in het ziekenhuis. Gisteren mocht hij naar huis. "Dat mijn zoontje er zo 'goed' van afkomt, is dankzij zijn stevige helm", klinkt het. "Hij viel echt recht op zijn hoofd. Zonder bescherming had dit veel slechter kunnen aflopen. Hij is door het oog van de naald gekropen."

Zone 30

Nilay zelf is nog steeds onder de indruk van wat hem op z'n eerste schooldag is overkomen. "Hij zal volgende week het traject van thuis naar school (zo'n 1,2 kilometer, red.) te voet doen. Zo kan hij wat bekomen. Pas als we zien dat hij er klaar voor is, kan hij weer met de fiets."

De ouders pleiten na het ongeval voor de invoering van een zone 30 aan de Gistelsesteenweg voor en na schooltijd. "Honderden kinderen passeren er elke dag. Ook al is het een drukke voorrangsweg, het is en blijft een schoolomgeving."

Florian Van Eenoo photonews

Lees meer