1.000 pinten in 90 minuten

BIERESTAFETTE-STUNT ALS HOOGTEPUNT VAN 23STE FOLKLOREFEESTEN

Sloten bier hebben de Lichterveldenaren gisteren binnengekapt. Het gerstenat was de rode draad doorheen de 23ste Folklorefeesten, met onder meer een kroegentocht, een tentoonstelling over brouwerijen in de gemeente en de traditionele folklorestoet. Absoluut hoogtepunt was de bierestafette-stunt, waarbij 1.000 Lichterveldenaren erin geslaagd zijn om achtereenvolgens liefst 1.000 pinten in één keer achterover te slaan.

Ondanks een dreigend wolkendek en af en toe een spatje regen waren de tweejaarlijkse Folklorefeesten opnieuw een schot in de roos. Toen de traditionele stoet aankwam op de markt waren al duizenden Lichterveldenaren verzameld onder de kerktoren, velen onder hen mooi uitgedost in klederdracht van begin vorige eeuw. Zeventien verenigingen baatten evenveel verschillende standjes uit waar ze telkens een ander soort bier serveerden, al dan niet met wat randanimatie bij. Zo zorgde de oud-leiding van de Chiro bijvoorbeeld voor een bierfiets.

Om al dat bier te kunnen drinken bracht het folklorecomité zelfs 1.000 glazen in omloop, terwijl er tussen de standen in ook nog eens smeden, klompenmakers en gareelmakers voor nog wat extra sfeer uit vervlogen tijden zorgden. Her en der konden oude volksspelen op de aandacht van de kinderen rekenen.

Praalwagens

Gezelligheid troef dus, maar toen de tweeëntwintig praalwagens met allerhande (biergerelateerde) taferelen gepasseerd waren, was het tijd voor het serieuze werk. De dorstige Lichterveldenaren zouden zich laven in stijl door duizend pinten na elkaar ad fundum leeg te drinken. Er werd een rij gevormd en om beurten kapte iedereen - zowel jong als oud ging gretig in de rij staan - die langs de tapkraan op het podium passeerde een pint achterover.

"Tof idee"

Even zag het ernaar uit dat de vooropgestelde tijdslimiet van anderhalf uur de stunt de das zou omdoen. Zo stonden er na een half uur 'salamanderen' amper 220 pinten op de teller, ondanks een niet-aflatende rij aanschuivende Lichterveldenaars.

Maar het laatste half uur werd onder luidkeelse steun van het publiek een serieuze sprint ingezet. Het sliktempo ging de hoogte in en de één na de andere dorstige Lichterveldenaar gooide het bekertje steeds sneller achterover, tot er op luttele seconden van het einde een mooie 1.000 op de teller stond. "Alleen in Lichtervelde", glundert Simon Dejonghe, kersvers lid van het Folklorecomité en bedenker van de stunt. "Het idee komt eigenlijk uit mijn studententijd", legt hij uit. "Bij de studentenvereniging dronken we ook regelmatig om beurten een pint ad fundum uit, dus wilde ik dit wel eens op grote schaal proberen. Ik heb via de microfoon de druk serieus moeten opvoeren op het einde, maar we zijn erin geslaagd. Dikke merci aan iedereen die meegedaan heeft." Ook Nancy en Rudy Geuens droegen hun steentje bij. "Tof idee", vertelt Rudy, die voor de gelegenheid zijn zus uitnodigde op de feesten. "Ongelooflijke ambiance", klinkt het bij Nancy, die in Oudenburg woont.

"Ze moeten dit ook bij ons in de gemeente invoeren. Ik ga dit idee stelen."

3 Het bier stroomt van de kin van deze pater, maar hij zet door.
Joke Couvreur Het bier stroomt van de kin van deze pater, maar hij zet door.
3 Ook een non weet hoe je een pintje in één keer binnenkapt.
Joke Couvreur Ook een non weet hoe je een pintje in één keer binnenkapt.
3 Een dame houdt het pintje op een veilige afstand van haar mooie jurk.
Joke Couvreur Een dame houdt het pintje op een veilige afstand van haar mooie jurk.

Lees meer