De verkeerssituatie op het Statieplein is volgens Groen onveilig en chaotisch.
Foto Rutger Lievens De verkeerssituatie op het Statieplein is volgens Groen onveilig en chaotisch.

"Cijfers bewijzen: Statieplein is wel veilig"

BURGEMEESTER PAREERT KRITIEK VAN GROEN OP CHAOTISCHE VERKEERSSITUATIE

Het Statieplein een gevaarlijke verkeerschaos? Dat is maar een gevoel. De cijfers van de politie wijzen uit dat er nauwelijks een ongeval gebeurt op het plein aan het station, ook al rijden taxi's, bussen en fietsers er kriskras door mekaar en zijn er geen zebrapaden voor voetgangers. Burgemeester D'Haese (N-VA) pareerde op de gemeenteraad oppositiewerk van Groen. "In 2016 was er slechts 1 ongeval met een gewonde", zei hij.

Fatma Yildiz, gemeenteraadslid voor Groen, stelde op de gemeenteraad in Aalst voor om de verkeersproblemen aan het Statieplein aan te pakken.


"De stad plaatst boombakken om foutparkeren op het Statieplein tegen te gaan. Wij kunnen die oplossing - waardoor er groen komt op het plein - alleen maar toejuichen. We stellen echter wel vast dat dit verre van het enige verkeersprobleem op het plein is. Zo weet geen enkele fietser, voetganger, automobilist waar hij moet rijden", zegt ze.


Het moet voor Groen niet stoppen met het aanpakken van foutparkeerders. "We moeten ook de onveilige en chaotische verkeerssituatie aanpakken", vindt Yildiz. "Groen stelt voor om een duidelijke kiss&ride-zone te voorzien, veilige oversteekplaatsen voor voetgangers, en een laad- en loszone voor de handelaars op het plein is ook meer dan nodig. Voor de fietsers is er momenteel helemaal niets van infrastructuur voordien. Het 'fietspaadje' aan het busstation is levensgevaarlijk. Als fietser word je verplicht om tussen auto's, bussen, voetgangers te laveren. Daarom pleit Groen voor duidelijke, verhoogde en zichtbare fietspaden op en rondom het Statieplein."

Boombakken

Schepen van Stadsvernieuwing Ann Van de Steen (SD&P) zegt dat net die gecontroleerde chaos de bedoeling is. "Het plein is ontworpen volgens het 'Shared Space Principle'. We halen daarvoor de mosterd uit het Nederlandse Drachten. Foutparkeerders pakken we aan met verplaatsbare boombakken. Bomen in volle grond kunnen er niet, onder meer door de carnavalsstoet", zegt ze.

Eén ongeval

Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) zei dat het Statieplein 'veiliger is dan eender welke straat in Aalst' en had cijfers mee om dat te bewijzen.


"In 2016 gooide de politie 137 foutparkeerders op de bon. De stad en politie werken aan dat probleem. Maar is het Statieplein een onveilig plein? Niets is minder waar. In 2016 was er maar één ongeval met gewonden. Er werden drie ongevallen geteld met stoffelijke schade. Opmerkelijk toch, zeker gezien het aantal bezoekers van het station, het aantal voertuigen en verschillende vervoersmodi die elkaar kruisen op het Statieplein. Als je het objectief bekijkt, kan je niet anders dan concluderen dat het op het Statieplein veel veiliger is dan in eender welke straat in Aalst", zegt de burgemeester.

Lees meer