2 Luc (links) dropt een Mark-pop met parachute in het duivenhok van Fernand.
Mozkito Luc (links) dropt een Mark-pop met parachute in het duivenhok van Fernand.

"Dat rijdend skelet vergeet ik nooit"

LUC STANDAERT (54) VOORZIET POPULAIRE EÉN-SERIES VAN REKWISIETEN

Luc Standaert, assistent-rekwisiteur van de soap Thuis, maakte deze week zijn jeugdvriend Dirk in één klap beroemd in Vlaanderen. Toen de Thuis-fans ontdekten dat motard Kristof de vader van Sam en de ex van Simonne is, verscheen er een foto van Dirk in beeld. "Je kan je niet voorstellen welke gekke kronkels van scenaristen we soms moeten uitwerken", zegt Luc.

Twaalf jaar FC De Kampioenen, zes jaar Witse, 2,5 jaar De Ridder en momenteel Thuis. De VRT-programma's waar Nieuwerkerkenaar Luc Standaert (54) aan meewerkt zijn stuk voor stuk kijkcijferkanonnen. "Ik zoek rekwisieten, denk special effects uit en zorg ervoor dat tijdens de opnames alles in de juiste plooi valt", vertelt Luc. "Als ik de scenario's lees, krab ik wel eens in mijn haar. Het is niet altijd evident om oplossingen te bedenken voor wat de scenaristen uitschrijven. Voor FC De Kampioenen heb ik vaak bizarre opdrachten gekregen", zegt hij. "Zo knutselde ik een rijdend skelet in elkaar en maakte ik een pop van Markske. Die moest met een parachute in Fernands duivenhok vallen. Ook de aflevering waarbij de Kampioenen gingen kajakken zal me bijblijven. Herman en Ann, alias Mark en Doortje, zijn daar bijna verdronken toen ik hun kajak moest doen kantelen. Marijn en Loes (Boma en Carmen red.) hebben we met een kraan omhoog moeten hijsen om een crash tussen de rotsen te faken. Maar als het dan mooi op het scherm komt, heb je wel voldoening van je werk."

2 Luc springt in als taxichauffeur in Thuis.
Mozkito Luc springt in als taxichauffeur in Thuis.

Roze verjaardagstaart

Ook de details mogen in de tv-series niet over het hoofd gezien worden. Zo wordt geregeld de hulp ingeroepen van politiekorpsen uit de regio. "De politie van Aalst, Ninove en Asse waren altijd goeie partners", zegt Luc. "Voor Witse en De Ridder heb ik talloze dossiers en foto's van moorden samengesteld. Dat moest correct gebeuren, want die kleine details vallen politiemensen op als ze dergelijke series bekijken." Bij Thuis gooide zo'n detail onlangs nog bijna roet in het eten. "We namen scènes op met een taart voor de verjaardag van Lucas, het zoontje van Femke en Peter", legt Luc uit. "Die taart was met roze marsepein belegd. Ik had de bakkerij laten weten dat we twee weken later exact dezelfde taarten nodig hadden. Maar toen kreeg ik gele taarten mee. Gelukkig kon de bakker de taarten nog aanpassen voor de opnames."


Al doen er zich soms ook grotere problemen voor. Zo dreigden opnames in Spanje voor De Kampioenen in het water te vallen toen een autodeal afsprong. "We hadden een deal met een Spaanse autohandelaar om een oude Mercedes te kopen die als taxi zou dienen. Toen we met de acteurs en voltallige crew aankwamen, was die wagen verkocht", zegt Luc. "We hebben dan een oude Opel gekocht zonder dat we die goed konden inspecteren. De wagen hield het vol tot bij de laatste opname. Toen sprong een radiatordarm en konden we een scène niet inblikken."

Bus vol vrienden

Luc werkt meestal achter de schermen, maar verscheen toch al enkele keren in beeld. "Soms daagt een figurant niet op terwijl de hele set en de acteurs klaar staan", zegt Luc. "Dan spring ik al eens in. Als die scène dan uitgezonden is, word ik er in het dorp wel op aangesproken." Luc was al scheidsrechter bij FC De Kampioenen, agent bij Witse en recent was hij te zien als chauffeur van Taxi Ivo in Thuis. De assistent-rekwisiteur doet regelmatig een beroep op vrienden en familie. "Twee keer zakte een bus vol vrienden af om tegen FC De Kampioenen te shotten en ook mijn ouders zijn al eens vermoord voor televisie." Onlangs werden ook nog enkele spectaculaire scènes voor de populaire soap Thuis ingeblikt, maar over de seizoensfinale mag Luc voorlopig niets kwijt. "Maar er zijn nog heel wat verrassende wendingen. Het wordt spannend", besluit hij.

Lees meer